logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Višestranačka komisija prati obnovu sportskih objekata

NIŠ - Gradonačelnik Niša Miloš Simonović potvrdio je da će biti formirana višestranačka komisija koja će pratiti obnovu sportskih objekata u tom gradu, dan nakon spekulacija da je vladajuća koalicija u Skupšini grada u krizi zbog učešća firme biznismena Milana Beka u tim projektima.

Predsednik Skupštine grada Niša Mile Ilić rekao je juče novinarima da "kriza vladajuće koalicije u tom gradu ne postoji" i da su na zajedničkom sastanku predstavnika vladajuće većine rešena sva otvorena pitanja između stranaka koje je čine.

Odnosi u vladajućoj koaliciji koju čine Demokartska stranka, G 17 plus i Socijalistička partija Srbije uzburkani su izjavom predsednika niškog odbora G 17 plus Branislava Jovanovića da firma Milana Beka radi na rekonstrukciji sportskih objekata u Nišu i da ta stranka "ne može da se pomiri sa činjenicom da Niš neće dobiti novu halu, već da će se zadovoljiti rekonstrukcijom postojeće".

Jovanović je napomenuo da ta pitanja treba rasčistiti u lokalnom parlamentu, kao i da je to mesto gde treba da bude saopšteno da li je "Deneza" firma koja radi u Nišu i u kojoj većinski kapital ima Beko.

Predstavnici vladajuće većine održali su zajednički sastanak i dogovorili se da gradonačelnik Niša Miloš Simonović formira višetranačku komisiju koja će pratiti realizaciju odluka Skupštine grada.

Simonović je rekao da je za posao rekonstrukcije stadiona "Čair" tendersku dokumentaciju otkupilo 13 preduzeća, da su se za taj posao javila dva velika konzorcijuma i da je posao dobio konzorcijum koji predvodi niška firma MD "Gradnja, inženjering, transport" (GIT), dok je drugi konzorcijum koji je predvodila novosadska "Dijagonala" izgubio posao zbog nepovoljnije ponude.

- U devetočlanom konzorcijumu koji je dobio posao nalazi se i firma "Deneza", ali ona nije nosilac rekonstrukcije - kazao je Simonović i podsetio da je reč o beogradskoj firmi koja, između ostalog, učestvuje u izvođenju radova na Babinom zubu na Staroj planini, ali da on ne zna strukturu vlasničkog kapitala u njoj, niti se to gledalo.

Prema njegovim rečima, u rekonstrukciji hale "Čair" učestvuju četiri firme, tri niške i jedna beogradska, i tu nema pomenute "Deneze".

- "Deneza" je konkurisala zajedno sa jednom niškom firmom za taj posao, ali ga nije dobila - naveo je Simonović, podsetivši da je tendersku dokumentaciju za halu otkupilo 28 firmi svrstanih u osam konzorcijuma.

Radovi na rekonstrukciji stadiona u Nišu finansiraju se prema programu pomoći građevinskoj operativi i posao mogu dobiti samo referentne firme sa spiska Ministarstva za prostorno planiranje, rudarstvo i zaštitu životne sredine. Vrednost radova rekonstrukcije stadiona iznosi više od 900 miliona dinara, a vrednost rekonstrukcije hale je oko 500 miliona dinara. Radove u hali finansira grad iz kredita.

Između čelnika G 17 plus i DS i ranije je bilo "političkog varničenja", najpre oko pitanja da li treba rekonstruisati postojeću ili graditi novu halu uoči rukometnog prvenstva Evrope.

Kako je Jovanović izvršni direktor u Direkciji za izgradnju grada, iz DS je više puta zamereno da on tu funkciju koristi za ličnu promociju i promociju svoje stranke i Ujedinjenih regiona Srbije. DS je oštro zamerio Jovanoviću i Direkciji za izgradnju da su nedavno zloupotrebili pečat tog javnog preduzeća, pozivajući medije da prate njegov obilazak radova koji nisu finansirani iz gradskih izvora.

Niška opozicija tvrdi da su oštri i polemički tonovi među koalicionim partnerima, u prvom redu DS i G 17 plus, posledica približavanja izbora.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/srbija/glas-javnosti-08-04-2011/visestranacka-komisija-prati-obnovu-sportskih-objekata