Glas Javnosti

BRAVO! GIMNAZIJALCI IZ KRAGUJEVCA DOMINIRALI NA REGIONALNOM TAKMIČENJU IZ ROBOTIKE: Sad im je potrebna naša pomoć da bi predstavljali Srbiju u Americi (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ako do sada niste čuli za fantastične "Lego Musketare" odnosno kragujevačke srednjoškolce koji su na Regionalnom robotičarskom takmičenju u Sloveniji izdominirali, osvojivši prvo mesto, čime su obezbedili učešće na svetskom takmičenju na Floridi, molimo vas, dobro ih zapamtite jer im je potrebna naša pomoć.

Naime, desetak genijalnih đaka Kragujevačke gimnazije uz svoje dve nastavnice odneli su pobedu svojim "lego umećem", a da bi predstavljali Srbiju na svetskom prvenstvu na Floridi, potrebna im je značajna finansijska podrška odnosno tri ipo miliona dinara.

Prva kragujevačka gimnazija je pre devet godine započela avanturu u Lego ligi, a na ovogodišnjem Regionalnom takmičenju Finale Lego Adrija lige održanom u martu u Puconcima u Sloveniji imala je jednu ekipu – „Lego Musketare“.

Između 30 timova koji su se takmičili u Sloveniji, naši Kragujevčani osvojili su prvo mesto i to je prvi put da jedna ekipa koja nije iz Slovenije osvoji prvo mesto, verovali ili ne.

Osvajanjem prvog mesta, učenici su dobili mogućnost da učestvuju na svetskom takmičenju „FIRST LEGO League Florida Sunshine Invitational“ koje će se održati u periodu od 19 do 22. juna ove godine na Floridi, ali troškovi učestvovanja su veliki, te im je potrebna finansijska podrška.


(Foto: Privatna arhiva)

Đaci iz Kragujevačke gimnazije, osvojili prvo mesto na robotičkom takmičenju u Slovenij Foto:Privatna arhiva
Jedna od mentorki ove sekcije nastavnica matematike Ana Stanković kaže za Nova.rs da je ponosna na decu i njihov uspeh. Ako odu na Floridu, to će im biti čak peto učešće na svetskom takmičenju.

„2019. godine bili smo u Hjustonu u Americi, a pre toga smo bili u Danskoj. U doba korone takmičenje je bilo organizovano u Australiji onlajn, tako da nismo putovali. Prošle godine bili smo u Maroku i evo sada se spremamo za Floridu. Naša deca su zlatna deca. Učestvuju učenici sedmog i osmog razreda i prve i druge godine, pošto u našoj gimnaziji imamo odeljenja učenika obdarenih za matematiku – sedmake i osmake. U ovogodišnjoj ekipi je petoro sedmaka, dva učenika prve godine i tri učenika druge godine“, ističe nastavnica.

Pored nje, u mentorstvu učestvuje i nastavnica informatike.

Takmičenje se, prema njenim rečima, sastoji iz četiri celine.

„Jedan deo je pravljenje robota od lego delova, a đaci treba za dva ipo minuta da osvoje što više poena na podlozi koja se dobija. U drugom delu takmičenja ocenjuje se kako je robot dizajniran, u trećem se posmatra kako oni funkcionišu kao tim, kako međusobno sarađuju i kako sarađuju sa ostalim ekipama, dok četvrti deo takmičenja čini projekat.

Svake godine je tema drugačija, a ove godine glasi: ‘Kako svoje hobije kroz umetnost i tehnologiju približiti što većem broju ljudi’. Cilj je da se napravi neki inovativan projekat, nešto novo i drugačije. Naši ‘Musketari’ napravili su podlogu za učenje osnovnih koraka ‘Moravca’, zato što četvoro od njih desetoro trenira folklor, pa su hteli da svoju ljubav prošire na ostale, a tradiciju da sačuvaju“, objašnjava ona.

Skupština grada Kragujevca pomogla je da ova fantastična ekipa ode u Sloveniju, a kako kaže nastavnica, postoje obećanja da će i sada, u zavisnosti od budžeta, pomoći određenim delom.


(Foto: Privatna arhiva)

Suma je velika – čak tri i po miliona dinara odnosno 3.568.718,05 dinara.

„Takmičenje traje četiri dana, napisali smo da tražimo 3.500.000 dinara, mada nam cena zavisi od cene avionskih karata, sve ostalo su nam fiksni troškovi. Svakako, sve je prikazano transparentno i tako će i biti dok traje akcija“

Zbog toga su odlučili da pomoć potraže i od građana Srbije.

„Pokrenuli smo donacije 1. aprila i do sada je sakupljeno skoro šestina svote. Imamo obećanja i od nekih firmi, tako da videćemo. Trebalo bi do 5. maja da uplatimo kotizaciju, to je neki vremenski okvir. S druge strane, ne možemo da uplaćujemo ako nije izvesno da ćemo ići, jer ne postoji varijanta da povratimo natrag sredstva. Verujemo da ćemo uspeti jer u drugačije ne želimo da mislimo“, ističe ona.

Inače, vodeći operator kablovske, satelitske i internet televizije SBB kompanija donirala je značajna novčana sredstva „Lego Musketarima“, a ako i vi to želite, to možete uraditi na sledećem linku.

https://www.donacije.rs/projekat/lego-musketari/


Glas javnosti/N07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR