logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Kriza neizbežna

BEOGRAD - U periodu od 2008. do 2010. godine moguća su četiri makroekonomska scenarija u Srbiji od kojih prva tri vode u finansijsku krizu, a četvrti je skoro nemoguć, zaključak je koji proizilazi iz najnovijeg broja Makroekonomskih analiza i trendova, koje objavljuje Ekonomski institut. U prve tri opcije trpeće investicije, neto izvoz ili potrošnja domaćinstva, dok bi u četvrtoj pretrpela državna potrošnja, koja bi morala da se smanji.

- To se, međutim, nikada do sada nije dogodilo, a da bismo imali dugoročan razvoj neophodno je da država smanji svoje izdatke za pet odsto. I to tokom dve godine zaredom. Sa stanovišta makroekonomske politike 2006. i 2007. godina su propale, a s obzirom na predsedničke izbore, a naročito ako dođe i do parlamentarnih, biće izgubljena i ova godina, što će se preneti i na 2009. - ocenio je ekonomista Stojan Stamenković. On je podsetio i na to da premijer, vicepremijer, ministar spoljnih poslova i ministar unutrašnjih poslova konstantno daju nesaglasne izjave o Kosovu i spremnosti Srbije da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU, što, kako ističe, stvara uslove u kojima niko nije spreman da ulaže u Srbiji.

Prema Stamenkoviću, budžet za ovu godinu je vrlo ekspanzivan, ali u 2008. ne bi trebalo da dođe do finansijske krize pošto se najavljuje prodaja NIS-a i drugih preduzeća.

Profesor Jurij Bajec je naglasio da je u 2007. godini ostvaren budžetski suficit, ali da je to postignuto tako što su prihodi od licence za mobilnu telefoniju pogrešno zavedeni kao tekući prihod, bez čega bi budžet bio u manjku. Osim toga, u decembru je zabeležen budžetski deficit od čak 24 milijarde dinara, dok je u drugoj polovini 2007. budžet kontinuirano bio u deficitu.

U prošloj godini inflacija je dostigla 10,1 odsto, a ako se računa prema indeksu potrošačkih cena oko 11 odsto. Istovremeno, devizne rezerve su dostigle 14 milijardi dolara.

Prema rečima ekonomiste Miladina Kovačevića, pred državom je zadatak ostvarenja šest ključnih reformi, kako bi se omogućio ekonomski napredak. To su korporatizacija javnih preduzeća, reforma zemljišne politike i upravljanja gradskim građevinskim zemljištem, reforma fondova penzijsko-invalidskog osiguranja i emancipacija fondova od budžeta uz njihovo delimično prerastanje u investicione fondove, zatim reforma javnih rashoda, stvaranje institucionalnih investicionih fondova i restitucija.

Govoreći o najavljenoj besplatnoj podeli akcija, Stamenković je ocenio da je u pitanju čist populizam koji je štetan. On nije želeo da komentariše obećani iznos od 1.000 evra po punoletnom stanovniku, dodavši da ne zna koja je prava vrednost NIS-a i da su se prvo pominjao iznos od 500 miliona evra, dok se sada spekuliše cifrom od preko dve milijarde.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/glas-javnosti-11-01-2008/kriza-neizbezna