logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Uskoro uredba za subvencionisane stambene kredite

BEOGRAD - Vlada Srbije bi krajem sedmice trebalo da usvoji uredbu koja će omogućiti korišćenje subvencionisanih stambenih kredita građanima koji su zahtev podneli prošle godine.

Kako se navodi na portalu Kamatica.com, ta uredba će omogućiti da više od 150 podnosilaca zahteva za subvencionisane stambene kredite ostvari pravo na korišćenje kredita po uslovima koji su važili na dan podnošenja, a koji su povoljniji od onih predviđenih za 2011. godinu.

Kamatica navodi da su subvencionisani stambeni krediti u 2010. godini odobravani uz učešće države od 20 odsto, a da je to učešće u ovoj godini smanjeno na 15 odsto.

Ovogodišnji subvencionisani stambeni krediti neće podrazumevati da država plaća kamatu do 31. oktobra 2012. godine, ali ta povoljnost neće biti ukinuta dosadašnjim korisnicima ovih kredita.

Za subvencionisane stambene kredite mogu konkurisati državljani Srbije sa prebivalištem na teritoriji naše zemlje do 45 godina starosti. Maksimalni rok otplate je 30 godina, a dospeće poslednje rate kredita može biti najkasnije do 70 godine starosti korisnika.

Ostali uslovi za korišćenje subvencionisanog stambenog kredita su da korisnik i njegov sadužnik nemaju stambeni kredit, kao i da ne poseduju nekretninu ili deo nekretnine u vlasništvu. Kada je u pitanju mesečna zarada, ona ne sme biti veća od 120.000 dinara u neto iznosu ni kod korisnika kredita, ni kod sadužnika.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/ekonomija/glas-javnosti-22-02-2011/uskoro-uredba-za-subvencionisane-stambene-kredite