logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Uhapšeno sedam osoba zbog zrenjaninskih grafita

ZRENJANIN - Policija u Zrenjaninu je uhapsila sedam osoba zbog sumnje da su u izvršili više krivičnih dela oštećenja tuđih stvari, ispisivanjem grafita različite sadržine, saopšteno je iz Policijske uprave u Zrenjaninu.

U policijskom saopštenju za javnost ne navode se imena uhapšenih niti sadržaj ispisanih grafita, koju su osvanuli na više mesta u Zrenjaninu, 27. januara, a zatim i 28. januara.

Najveći broj grafita ispisan je na zidovima u glavnoj gradskoj ulici. Poruke se ponajviše odnose na presudu grupi navijača kojom im je Krivično veće Višeg suda u Beogradu, 25. januara, izreklo 240 godina zatvora, jer su na smrt pretukli navijača francuskog ''Tuluza'' Brisa Tatona septembra 2009. godine.

Tako su se na zidovima banaka Robne kuće i drugih ustanova, prodavnica i kuća pojavili natpisi i poruke ''Bolje naši ikad, nego Francuz nikad'', ''Srbija-Srbima'', ''Demokratska Srbija-Hitlerova Nemačka'', ''Buna protiv dahija'', ''Nema Boga-nema pravde'', ''Srbin Srbinu ne okreće leđa''. ''Gde će vam duša'', ''Grobari 1970'' i slično tome.

Pojavu grafita i sadržaj poruka juče su u zajedničkom saopštenju osudili gradonačelnik Mileta Mihajlov i predsednik Skupštine Aleksandar Marton, kao i ombudsman Trajan Pankarića.

U reagovanju gradonačelika i predsednika Skupštine ocenjeno je da pojedinačni natpisi, sa porukama mrženje, ne odražavaju pravu sliku Zrenjanina, koji je tolerantna i multikulturna sredina.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/hronika/glas-javnosti-30-01-2011/uhapseno-sedam-osoba-zbog-zrenjaninskih-grafita