Glas Javnosti

“SPASIMO STRUKU!” NOVI PROTEST radnika Instituta za reumatologiju: Zahtevaju SMENU DIREKTORA

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zdravstveni radnici zaposleni u beogradskom Institutu za reumatologiju koji su potpisali peticiju za smenu v.d. direktora Gorana Radunovića zakazali su novi protest za danas, 30. oktobra u 15.30 sati ispred Vlade Srbije.

Nakon okupljanja ispred zgrade Vlade, kako su najavili, krenuće u protestnu šetnju Ulicom kneza Miloša do Andrićevog venca.

Naime, 165 zaposlenih zdravstvenih radnika u Institutu za reumatologiju potpisali su peticiju za smenu v.d. direktora Instituta Gorana Radunovića 14. juna ove godine.

Kako navode, “zbog mobinga, zastrašivanja, koji v.d. direktora sprovodi prema zaposlenima, verbalnog, a u poslednje vreme i fizičkog nasilja, urušavanja organizacije rada Instituta za reumatologiju i drastičnog pogoršanja položaja pacijenata, zaposleni u Institutu za reumatologiju su od jula 2023. pokrenuli seriju protesta i štrajk , sa jednim jedinim zahtevom, a to je hitna smena  v.d. direktora Instituta, prof.dr Gorana Radunovića”.

– Ministarka zdravlja prof. Danica Grujičić je 18. septembra 2023. godine predala zahtev za razrešenje v.d.direktora prof. dr Gorana Radunovića Vladi RS, ali do realizacije zahteva do danas, iz nama nepoznatih razloga nije došlo. Obraćali smo se pismenim putem, u više navrata predsednici Vlade RS, Ani Brnabić, predsedniku kadrovske komisije pri Vladi Republike Srbije, gospodinu Milošu Vučeviću i predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, ali odgovora nema, kao ni rešenja naših problema – ističu zaposleni u saopštenju koje je povodom protesta uputio Sindikata lekara i farmaceuta OO Institut za reumatologiju.

“U ponedeljak 23.10.2023. smo održali protest pod sloganom: ‚‚Dežurstvo za odbranu dostojanstva‚‚ pokušavajući da dobijemo zvaničan odgovor na naš zahtev od nadležnih institucija. Međutim, i nakon tog protesta nadležne institucije nas ignorišu, dok  v.d. direktora intenzivira “progon” nas zaposlenih,na najrazličitije moguće načine, te se naše ljudsko i profesionalno dostojanstvo progresivno urušava. Mnoge kolege su se odlučile da daju otkaz, a izvesno je da će ih biti sve više, ukoliko se ovakva situacija prolongira, jer je već u ovom trenutku za nas situacija nepodnošljiva”, navodi se u saopštenju.

Današnja protestna šetnja do zgrade Predsedništva Srbije biće održana pod nazivom ‚‚Korak za spas Instituta za reumatologiju”.  

– Još jednom ćemo predsedniku Srbije uručiti naš zahtev za hitnu smenu v.d. direktora Instituta za reumatologiju. Tokom protestne šetnje, ulicom Kneza Miloša ćemo voziti maketu Instituta za reumatologiju u invalidskim kolicima, što bi trebalo da simbolizuje stanje u kom se ova eminentna zdravstvena ustanova nalazi već duže vreme – najavljuju organizatori protesta.  

Institut za reumatologiju leči 2/3 pacijenata, obolelih od reumatskih bolesti iz cele zemlje i glavni je edukativni centar, te predstavlja instuticiju od neprocenjivog značaja u sistemu zdravstvene zaštite, podseća se u saopštenju.

– Insistiramo na tome da će protest kao i prethodna četiri puta biti organizovan kao miran skup, bez bilo kakvih političkih obeležja i imaće za cilj isključivo spasavanje struke, pomoć ugroženim zdravstvenim radnicima i poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite koju pružamo pacijentima – poručuju iz Osnovne organizacije Sindikata lekara i farmaceuta Instituta za reumatologiju.

Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Dragana u 30.10.2023 15:42:07 h
     0 
Kako smo dosli u ovu situaciju da svoj ugled i cast brane na ovakav nacin i zasto nista nije promenjeno do sada ! Kada 2/3 kolektiva ne privata ovakav nacin rukovodenja, obracanja, kada i pacijenti ucestvuju na protestima sta je potrebno jos uraditi da ostvare svoja prava Ne znam gde je zapelo ali se nadam da ce vlast sto pre zauzeti ispravan stav i smeniti v.d.direktora
od Terek u 30.10.2023 13:05:08 h
     0 
Samo se ne predajte i oštro i dosledno a pomoć iz Vlade stiže za koji dan
od Goran u 30.10.2023 12:32:30 h
     0 
Svaka cast kolege i zelim da istrajate u borbi protiv bahatog direktora Radunovica
od John u 30.10.2023 12:48:42 h
     0 
Smenite ga brzo dok još zajedničkog novca nije dao za nove preskupe izraelske kamere na Institutu da bi oštrije video vredne revolucionare
od Glovo u 30.10.2023 12:50:21 h
     0 
Sultanija već plače nad sudbinom koja će je sačekati za koji dan
od Hromozom u 30.10.2023 12:53:05 h
     0 
Dr Jeremić Ivan je sledeći sa Dr Pavlov i Dr Stojić koji se već pakuju, pomozite im sendičima i vodom
od Schroeder u 30.10.2023 12:55:15 h
     0 
Smenite i ostatak klike