logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Uhapšeno 16 osoba u Ćupriji, Jagodini i Paraćinu

BEOGRAD- Policija je na području Jagodine, Paraćina i Ćuprije uhapsila 16 osoba zbog sumnje da su izvršili više krivičnih dela iznuda, pranje novca, trgovina ljudima, zloupotrebe službenog položaja i primanja i davanja mita, saopštio je MUP Srbije.
 
Među uhapšenima su dvojica policajaca iz Ćuprije i Jagodine i troje radnika Poreske uprave u Ćupriji, navodi se u saopštenju.
 
U saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Jagodini, uhapšeni su Dragan Ramić zvani "Rade" (43), Zoran Ramić (19), Ivan Ramić (25), Goran Marinković zvani "Marinke" (33), Miroslav Jovanović zvani "Cane" (50), David Jovanović zvani "Daki" (22) i Zoran Jovanović (40), Vladan Urošević (44), Nenad Urošević zvani "Neša Glavča" (36) i Dušan Arsić (46), dok se za Milošem Jovanovićem zvanim "Miša" (1989) intenzivno traga, navodi se u saopštenju.
 
Oni se sumnjiče da su od 2008. izvršili veći broj krivičnih dela iznuda, pranje novca i trgovina ljudima na teritoriji opština Jagodina, Ćuprija i Paraćin.
 
To su radili tako što su u nameri sticanja protivpravne imovinske koristi, organizovano delujući, iznuđivali novac od oštećenih, na ime nepostojećeg duga i zelenaške kamate.
 
Prilikom izvršenja krivičnih dela, koristili su silu i pretnju, fizičku silu i druge metode zastrašivanja, a u tom cilju osumnjičeni Arsić, policajac Policijske stanice Ćuprija, koristio je svoj službeni položaj.
 
Jedna od oštećenih je bila primorana da pruža radne i seksualne usluge iz straha za sopstveni život, a tako zarađen novac uzimali su osumnjičeni, navodi MUP.
 
Dosadašnjim radom utvrđeno je da su, nezakonito stečenu pokretnu i nepokretnu imovinu sa oštećenih prenosili na druge vlasnike, a novac prisvajali za sebe.
 
Stekli su protivpravnu imovinsku korist veću od 16.000.000 dinara u gotovom novcu i oko 500.000 evra u nepokretnostima, precizira se u saopštenju.
 
Prilikom njihovog hapšenja policija je zaplenila 12 vozila marke "mercedes" i "bmw", kao i nekoliko komada vatrenog oružja i municije a kod osumnnjičenih je pronađeno oko 30.000 evra i kilogram zlatnog nakita.
 
U nastavku akcije, uhapšeno je još šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja, primanje i davanje mita, dodaje se u saopštenju.
 
Navodi se da je Janoš Đeljadini (33) iz Ćuprije osumnjičen da je izvršio više krivičnih dela davanje mita, tako što je nalazio osobe sa šireg područja Srbije za polaganje vozačkog ispita i umanjenje poreza kod Poreske uprave, filijala Ćuprija.
 
Osumnjičeni se tereti i da je posredovao u davanju mita službenim licima Poreske uprave i Policijske uprave u Jagodini, navodi se u saopštenju.
 
Radnici Poreske uprave, filijala Ćuprija - Radovan Mijović (59), Olgica Marković (44) i Snežana Milosavljević (44), svi iz Ćuprije, su osumnjičeni da su zahtevali i primili mito u ukupnom iznosu od 900 evra, da bi sačinili desetostruko manju procenu imovine M.P. iz sela Vlaška, opština Ćuprija.
 
To su uradili kako bi bila umanjenja obaveze plaćanja poreza na promet apsolutnih prava a na taj način su oštetili budžet Srbije za 280.000 dinara na ime manje uplaćenog poreza, dodaje MUP.
 
Navodi se i da se Aleksandar Tasić (28) iz sela Bošnjane, opština Paraćin, sumnjiči da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.
 
Osumnnjičeni, vlasnika STR "Asteriks" iz Bošnjana, je pronašao više osoba sa šireg područja Srbije, na čije ime je registrovao preduzeća, pribavljao potrebnu dokumentaciju i kod Fonda za razvoj Srbije ostvarivao prava na "start-up" kredite.
 
"Na taj način je Fond oštetio, a sebi i drugima stekao protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 10 miliona dinara", dodaje se u saopštenju.
 
Policijski službenik Odeljenja saobraćajne policije u Jagodini Goran Tomašević (40) iz Paraćina je osumnjičen da je izvršio krivično delo primanje mita.
 
On je u svojstvu ispitivača na vozačkim ispitima, zahtevao i primio od više osoba novac u ukupnom iznosu od 2000 evra, da bi im omogućio polaganje vozačkog ispita.
 
Pripadnici MUP-a nastavljaju rad na rasvetljavanju svih nezakonitosti u poslovanju navedenih preduzeća i osoba zbog sumnje da su oštetili veći broj građana za više stotina hiljada evra.
 
Svim navedenim osoba određena je mera zadržavanja do 48 sati, a nakon toga biće privedeni istražnom sudiji Višeg suda u Jagodini, dodaje se u saopštenju.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/hronika/glas-javnosti-30-11-2010/uhapseno-16-osoba-u-cupriji-jagodini-i-paracinu