logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Bivšim vojnicima penzije kao civilima

BEOGRAD - Vojni penzioneri koji su se penzionisali pre 2004. godine, njih oko 46.000, počeli su da dobijaju nova rešenja o penzijama u kojima su im u penzijski osnov uračunate i naknade koje su dobijali dok su bili u aktivnoj vojsci. Na osnovu novih rešenja, mesečna primanja korisnika vojnih penzija biće uvećana između 2.000 i 7.000 dinara, zavisno od toga koje su i kolike naknade dobijali za vreme vojne službe.

Međutim, vojni penzioneri kažu da se ovim rešenjima naknadno primenjuje uredba iz 2005. godine po kojoj je trebalo da i naknade uđu u penzijski osnov.

- Ta uredba godinama je ignorisana kada je reč o korisnicima penzija od pre 2004. godine. Sada se to ispravlja, pa ćemo sa decembarskom penzijom koja nam sleduje u januaru iduće godine dobiti i veće iznose - kažu u Udruženju vojnih penzionera Srbije.

Ipak, u tom udruženju ostavljaju rezervu i navode da time nepravda nije sasvim ispravljena budući da se još ne zna kako će penzioneri biti obeštećeni zato što su ranije godinama primali manje penzije nego što im je po zakonu pripadalo.

- Po tom osnovu država korisnicima vojnih penzija duguje između tri i četiri mesečne penzije. Imamo neke nezvanične najave da će se naći pare za vraćanje tog duga, ali zvaničnu informaciju kada ćemo novac primiti još nismo dobili - ističu u Udruženju.

Država će, tvrde u Ministarstvu odbrane, sukcesivno isplatiti nastalu razliku kada za to budu stvoreni uslovi.

U Vojsci Srbije trenutno je aktivno 12 generala, dok je u penziji čak 756 oficira sa tim činom. Ova računica pokazuje da nasuprot jednog aktivnog generala stoji čak 63 penzionisanih kolega, čije se penzije usklađuju prema rastu plata oficira.

U Ministarstvu odbrane kažu da je visina tih penzija različita i zavisi od čina, najveće su generala armije, koju prima bivši načelnik Generalštaba SRJ i tadašnji ministar odbrane, haški optuženik Dragoljub Ojdanić.

Primanja penzionisanih oficira iznose od 40.000 do 60.000 dinara, a ako se ima u vidu da se iz istog izvora na plate potroši 27 odsto sredstava, Vojsci ostaje manje od polovine budžeta za sve ostale namene. Da bi se Vojska oslobodila takozvanih „personalnih opterećenja“, pokrenuta je inicijativa da se Vojni penzioni fond priključi civilnom. Integracija je planirana za sledeću godinu.

- Kod nas su korekcije penzija vezane isključivo za rast plata i to nas dovodi u situaciju da nismo u stanju da vojnu profesiju načinimo atraktivnijom i da podignemo plate za aktivne oficire, jer onda treba da povećamo primanja za 55.000 penzionera. To urušava ceo sistem, ali sa tim problemom izaći ćemo na kraj kada fondovi budu objedinjeni. Tako da će se bivšim vojnicima penzije usklađivati kao i civilima - kažu u Ministarstvu odbrane.

Na povećanje broja penzionisanih oficira uticale su reforma Vojske i sistema odbrane. Tako je 2005. godine tadašnji Vrhovni savet odbrane doneo odluku o penzionisanju generala-admirala rođenih 1952. godine i ranije, posle čega je veliki broj oficira silom prilika otišao iz aktivne službe. 


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/glas-javnosti-24-12-2007/bivsim-vojnicima-penzije-kao-civilima