Glas Javnosti

KOMPANIJE IMAJU DOBRO OBJAŠNJENJE ZA OVO: Zašto su avioni bele boje?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Svaka avio-kompanija ima poseban dizajn, ali većina aviona je bele boje. Zapravo za ovo postoje mnogi razlozi.

Bela boja štedi novac
Boja na avionu dodaje ukupnoj težini aviona od 272 do 544 kilograma u zavisnosti od modela aviona. Težina, naravno, povećava potrošnju goriva koju avion sagoreva što je slično prevozu čak osam dodatnih putnika. Uklanjanje ove nepotrebne težine čini letove jeftinijim, a manja potrošnja goriva znači i manje zagađenje.
Takođe, bela boja, piše portal Daljine, ne bledi kao druge boje, pa se avion ređe farba. I to je veoma važna stavka, jer za farbanje Boeing 747 potroši se oko 545,53 litara farbe, dok farbanje aviona tipa Boeing 767 iziskuje oko 409,15 litara boje. Dakle, farbanje komercijalnog aviona košta od 50.000 do 200.000 dolara.

Mnoge avio-kompanije i iznajmljivači prodaju ili iznajmljuju svoje avione drugim prevoznicima, a držeći ih belim jeftinije je promeniti dizajn odnosno prilagoditi ga novoj avio-kompaniji.
Čini avion hladnijim
Kao što se leti nosi svetlija garderoba kako bi se manje upila toplota, tako i beli avioni manje upijaju toplote prilikom leta na velikim visinama. Farbanje aviona u belo pomaže da se reflektuje sunčeva svetlost i smanji količina energije koja je potrebna da bi avion bio udoban.
Bezbednost i održavanje aviona
Još jedan važan razlog postoji zašto su avioni bele boje. Naime, tehničarima je mnogo jednostavnije da uoče bilo kakvu štetu. Ovo omogućava da se curenje ulja, pukotine i drugi kvarovi odmah uoče i poprave.


Glas javnosti/ P02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR