logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Za uništavanje vakcine potrebne instrukcije

BEOGRAD - Za početak uništavanje vakcina protiv takozvanog novog gripa virusa tipa A H1N1 kojima je istekao rok trajanja čekaju se instrukcije Ministarstva zdravlja, a najveći deo preostalih doza bezbedno je uskladišten u Institutu za imunologiju i virusologiju Torlak.

Portparolka tog instituta Sandra Čeri rekla je da je skoro pola miliona od oko 600.000 preostalih doza te vakcine bezbedno i besplatno uskladišteno u toj ustanovi i da će one biti tretirane kao sav drugi farmaceutski otpad.

Vlada Srbije nabavila je po pojedinačnoj ceni od 799 dinara ukupno oko 800.000 vakcina švedskog proizvođača "Novartis" čiji je rok trajanja bio do 31. oktobra. Iskorišćeno je oko 200.000 doza. Sem u Institutu Torlak, koji je njihov skladišter i distributer, preostalih doza ima i u domovima zdravlja i na drugim vakcinalnim punktovima.

Prema rečima Sandre Čeri, po novom, nedavno usvojenom, pravilniku koji reguliše uništavanje opasnog otpada u Srbiji, "Novartisove" vakcine koje spadaju u opasan farmaceutski otpad ne mogu se uništiti u zemlji, već isključivo u specijalnim spalionicama, kojih ima u nekim razvijenim zemljama Evrope.

- Iako je reč o izuzetno malim količinama, te vakcine sadrže živu i tretiraju se kao opasan otpad. Mi čekamo instrukcije Ministarstva zdravlja za njihov tretman, a nije neophodna nikakva žurba jer su uskladištene po sistemu hladnog lanca i mogu dugo da stoje besplatno i bezbedno, kao i sav drugi farmaceutski otpad - kazala je Čeri.

Predstavnici Radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje pandemije pozivali su u poslednja dva meseca u više navrata građane da se vakcinišu, ali od 15. septembra do danas nije utrošena, gotovo nijedna doza "Novartisove" vakcine.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/drustvo/glas-javnosti-03-11-2010/za-unistavanje-vakcine-potrebne-instrukcije