logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

U Kina tragaju za preživelim rudarima

KINA - Sve manje nade da je preživelo 11 rudara, koji su ostali zatrpani nakon eksplozije u rudniku u centralnoj Kini kada je poginulo 26 njihovih kolega, saopštile su spasilačke ekipe.

Pomoćnik šefa spasilačkih ekipa Du Bo izjavio je da su male šanse da je 11 rudara, koji su zatrpani u eksploziji u rudniku u centralnoj Kini,  preživelo. Zvaničnici poručuju da će im trebati još tri do četiri dana da pokušaju da pronađu rudare, prenosi Čajna njuz.

Du Bo navodi da je rudare koji se vode kao nestali, najverovatnije zatrpala ogromna količina prašine koja je zatvorila okno nakon eksplozije metana i u kojoj se ugušila većina žrtava.

Eksplozija metana u državnom rudniku uglja u kineskoj provinciji Henan dogodila se juče, a u trenutku nesreće u rudniku se nalazilo 276 radnika, od kojih 26 nije preživelo.

Nestali rudari su lokalizovani na dubini između 50 i 80 metara ispod ulaza u okno, ali operaciju spasavanja otežava velika količina prašine i gasa, rekli su spasioci.

"Debeo sloj prašine u oknu ometa napredovanje spasilačke ekipe. Moramo prvo da se otarasimo ove prašine", rekao je jedan od članova ekipe agenciji Sinhua.

Prema zvaničnim podacima, prošle godine je u rudarskim nesrećama u Kini poginula 2.631 osoba, ali se sumnja da je taj broj veći zbog velikog broja neprijavljenih nesreća.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/svet/glas-javnosti-18-10-2010/u-kina-tragaju-za-prezivelim-rudarima