logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Putin: Neće biti bitke za Arktik

  MOSKVA - Ruski premijer Vladimir Putin odbacio je kao neosnovana pojedina predviđanja da će se voditi "bitka za Arktik", oblast za koju se veruje da ima velike rezerve nafte i gasa. "Iz raznih izvora čuju se predviđanja o pretnji da će se voditi bitka za Arktik", rekao je Putin na međunarodnoj konferenciji o Arktiku koja se održava na ekspertskom nivou u Moskvi, i podvukao da Rusija pažljivo prati situaciju u tom regionu i da ima "svoja predviđanja". "Jasno vidimo da je većina zastrašujućih scenarija po pitanju Arktika bez osnova," rekao je Putin.
 
  Ruski premijer je istakao da postoje vrlo ozbiljni ekonomski i geopolitički interesi koj se ukrštaju na Arktiku. "Ali ne sumnjam da svi problemi koji postoje na Akrtiku mogu biti rešeni u atmosferi partnerstva", rekao je on. On je naveo primer saradnje Rusije i Norveške koje su potpisale sporazum o određivanju granice u moru, čime je okončan višedecenijski spor.
 
  Po tom sporazumu dve zemlje će ukinuti 30-godišnji moratorijum na eksploataciju nalazišta gasa i nafta u arktičkom kontinentalnom platou na spornoj teritoriji od 176.000 kvadratnih kilometara. Predsednik Islanda Olafur Ragnar Grimšon rekao je da je prošlo vreme hladnog rata kada je Arktik bio oblast oko koje su vladale napetosti. Skup u Moskvi održava se uz učešće predstavnika svih zemalja koje polažu pravo na arktičku teritoriju, ali na stručnom ne na zvaničnom nivou. Rusija, Norveška, Kanada, Danska i SAD polažu pravo na teritorije u regionu.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/svet/glas-javnosti-24-09-2010/putin-nece-biti-bitke-za-arktik