logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Otvorena Japanska česma

BEOGRAD - Na kraju Velikog šetališta na Kalemegdanu otvorena je Japanska česma u znak zahvalnosti japanskom narodu na donacijama koje je Beograd dobio proteklih godina. Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas zahvalio je vladi Japana na svemu što je uradila za prestonicu Srbije u poslednjih 10 godina.

"Svečano otvaramo česmu kako bi svako ko dođe u Beograd video, pročitao i shvatio koliko je japanski narod uradio za nas", istakao je Đilas. On je kazao da Beograd ne može da uzvrati Japanu velikim delima i velikim projektima za koje treba mnogo finansija, ali može da se uradi nešto toplo i iz srca, kao znak male zahvalnosti.

Ambasador Japana u Srbiji Tošio Cunozaki izrazio je duboku zahvalnost Beogradu na inicijativi da se napravi Japanska česma, baš u, kako je istakao, čuvenom parku Kalemegdanu. Cunozaki je rekao da je Srbiji do sada poklonjeno više od 200 miliona evra i dodao da mu je drago što su ta sredstva iskorišćena na pravi način, da se podigne životni standard građana.
"Japanska česma podignuta je zahvaljujući dobroj volji građana Beograda prema japanskom narodu i predstavlja simbol velikog prijateljstva dva naroda", rekao je on i dodao da će česma doprineti unapređenju tog prijateljstva i odnosa Japana i Srbije.

Grad je raspisao konkurs za idejno rešenje na koji je stigao 31 rad. Prvu nagradu osvojio je Bojan Mitrovcih iz Beograda, čiji je rad inspirisan tradicionalnom japanskom česmom i sozuom - fontanom, a protok vode ima dva režima-pasivni koji u formi tankog mlaza puni pokretnu cev i aktivni.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/beograd/glas-javnosti-17-09-2010/otvorena-japanska-cesma