logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Belgijski umetnik Jan Lauers otvorio 44. BITEF

BEOGRAD - U Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu svečano je počeo 44. BITEF, na kojem će do 25. septembra biti izvedeno deset predstava u glavnoj selekciji, uz veliki broj pratećih programa.

Festival je proglasio otvorenim slavni belgijski reditelj, pisac i scenograf Jan Lauers pred mnogobrojnom publikom, u kojoj su bili i ministar kulture Srbije Nebojša Bradić i veliki broj ličnosti iz društvenog i kulturnog života.

"Smatram da je umetnost energija. Osećam da postoji jako dobra energija među publikom i veoma lepa energija u čitavom ovom teatru, kao i u celom gradu", rekao je Lauers okružen svojim glumcima iz predstave "Izabelina soba".
"Jedna od vaših velikih umetnica Marina Abramović rekla mi je da je umetnost kiseonik društva. Smatram da ovaj festival daje energiju i kiseonik celom gradu", istakao je Lauers i pozvao publiku da aplauzom pozdravi sve koji su doprineli realizaciji BITEF-a, a posebno umetničkom direktoru i selektoru Jovanu Ćirilovu i selektorki Anji Suši.

Kao uvod u predstavu, u kojoj i sam učestvuje, Lauers je objasnio da je ona posvećena njegovom ocu Feliksu. "Kada je moj otac umro, ostavio mi je veliku kolekciju arheoloških i etnološksih objekata, a neki od njih su ovde na sceni", rekao je Lauers.

U predstavi glavni lik je veoma stara žena Izabela, antropološkinja zaljubljena u Afriku, u interpretaciji slavne belgijske glumice Vivijan de Mojnk.
Sa De Mojnk su na sceni, pored pomenute kolekcije, svi važni ljudi iz njenog života, živi ili mrtvi, a priča teče kao sećanje koje obuhvata gotovo ceo 20. vek.
Lauers i deset članova njegovog međunarodnog ansambla "Nidkompani" iz Brisela priču predstavljaju kroz igru i pesmu, glumu, poeziju, živu muziku, klasičnu i modernu, uz atraktivnu koreografiju.

Predstava, koja je jedno od kultnih ostvarenja evropskog teatra na početku 21. veka, istovremeno je zanimljiva za gledanje i podsticajna za razmišljanje, kako o intimnim pitanjima ljubavi, seksa, roditeljstva, odnosa istine i laži u životu, tako i o bitnim civilizacijskim fenomenima - od atomske bombe bačene na Hirošimu, preko leta čoveka na Mesec, do muzičke zvezde Dejvida Bouvija ili nasilja desničarskih grupacija u savremenom periodu.

"Izabelina soba" biće reprizirana u JDP u četvrtak uveče, a posle večerašnjeg izvođenja održan je i prvi okrugli sto 44. BITEF-a.

Tradicionalni Susreti sa stvaraocima ove godine su tematski i vodi ih dramska autorka Milena Bogavac.

Tema prvog razgovora bila je "Pozorište posle iluzije kraja", a pored Lauersa i članova "Nidkompani" učestvovali su filozof Branimir Stojanović i dramaturg Borka Pavićević. Lauers je istakao da njegova trupa nastoji da promisli zašto je na sceni, da kroz intenzivan proces saradnje proizvede i prezentuje predstavu, a ne da je reprodukuje na klasičan način.
"To nije kao u konvencionalnom teatru. Na sceni smo svi zajedno kreativni izvođači. Nudimo više tačaka posmatranja, jer ne želimo da odredimo jedan centar i tako manipulišemo gledaocima nego otvaramo mogućnost da publika dođe do svog mišlenja", rekao je Lauers.

Narednih dana na više beogradskih scena biće izvedeno deset predstava u takmičarskoj selekciji - po dve iz Belgije i Srbije i po jedna iz Mađarske, Italije, Nemačke, Poljske, Slovenije i Rusije.

Gran pri "Mira Trailović" i Specijalnu nagradu dodeliće žiri čija je predsednica ove godine pozorišna umetnica iz Hrvatske Nataša Rajković.

U okviru festivala biće održani i tradicionalni prateći programi "Bitef polifonija", "Bitef na filmu", "Šoukejs", kao i više tribina, izložbi i promocija

 


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/kultura/glas-javnosti-17-09-2010/belgijski-umetnik-jan-lauers-otvorio-44-bitef