logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Monca: Alonsu pobeda, Veberu vrh

BEOGRAD- Vozač Ferarija, Španac Fernando Alonso, stigao je prvi u cilj u trci šampionata Formule 1 koja je vožena za Veliku nagradu Italije u Monci. Drugi je bio Britanac Dćenson Baton, vozač Meklarena, a treci Brazilac Felipe Masa iz Ferarija.

Australijanac Mark Veber kroz cilj je prošao kao šesti, ali mu je to bilo dovoljno da se vrati na prvo mesto u generalnom plasmanu, jer je vodeći do ove trke, Britanac Luis Hamilton, već u prvom krugu napravio veliku grešku i izleteo sa staze.

Alonso je krenuo sa pol pozicije, ali ga je već u prvoj krivini pretekao aktuelni svetski šampion, vozač Meklarena Dženson Baton. Baton je više od polovine trke uspešno branio vodeću poziciju, da bi prednost izgubio u boksu.
Mehaničari Ferarija bili su brži od svojih kolega iz Meklarenovog boksa i zahvaljujući tome Alonso se vratio na prvo mesto, koje je do kraja trke sačuvao.[ antrfile ]
Drugi vozač Ferarija Brazilac Felipe Masa pokušao je u finišu trke da se probije na drugo meso i tako svom timu donese potpuni trijumf, ali je Baton odbio sve napade.
Najveći gubitnik bio je Hamilton, koji je startovao sa pete pozicije. Odmah je pretekao Vebera, a potom je veoma neoprezno krenuo i u napad na Masu. Prednjim desnim točkom je zakačio zadnji levi točak Ferarija, oštetio vešanje i već u prvoj krivini izletao sa staze.

Pet trka pre kraja šampionata sveta, Veber ima 187 poena, pet više od Hamiltona. Zahvaljujući  pobedi, Alonso se probio na treće mesto sa 166 poena. Naredna trka biće vožena tokom noći 26. septembra u Singapuru, pod svetlošću reflektora.

 

 


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/sport/glas-javnosti-13-09-2010/monca-alonsu-pobeda-veberu-vrh