logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Josipović: Žalimo žrtve, ali "Oluju" ne dovodimo u pitanje

ZAGREB - Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je u Zagrebu da Hrvatska žali zbog žrtava u vojno-policijskoj akciji "Oluja" 1995. godine, ali da nju niko ne sme da dovodi u pitanje. Josipović je uoči 15-godišnjice "Oluje" rekao da je ona bila legitimna akcija oslobađanja okupiranog područja Hrvatske.

"Nažalost, zbog jednog malog dela događaja koji nisu bili dobrodošli često se dovodi u pitanje cela operacija što je netačno i nije dobro s istorijskog, političkog i moralnog stanovišta", rekao je Josipović. "Žalimo za svakom nevinom žrtvom, za svakim nepotrebnim razaranjem, ali našu brilijantnu pobedu ne dovodimo u pitanje", istakao je Josipović i naglasio da se politikom individualizacije krivice postiže pravda.

Povodom predstojećeg obeležavanja 15-godišnjice "Oluje", Josipović je prvi put u svom kabinetu primio delegaciju od oko 130 branitelja, učesnika te vojno-policijske akcije. Hrvatski predsednik je poručio da "Oluja" ima nemerljiv doprinos u oslobađanju Hrvatske i ocenio da su to bili dani ponosa i slave koje niko ne može da ospori ili dovede u pitanje. Pukovnik Rade Lasić rekao je u ime branitelja da ispred njega stoje "istinski hrvatski ratnici". "Ispred vas koristim izraz hrvatski ratnici, jer se pod nazivom hrvatski branitelji krije sve i svašta", istakao je Lasić. Povodom obeležavanja 15-godišnjice "Oluje" hrvatski predsednik je odlikovao više hrvatskih branitelja.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/svet/glas-javnosti-24-07-2010-g/josipovic-zalimo-zrtve-ali-oluju-ne-dovodimo-u-pitanje