logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Tri sata godišnje treba za zdravlje

Pušenje, nezdrave navike u ishrani, gojaznost, fizička neaktivnost, zloupotreba alkohola, dugogodišnje izlaganje UV zracima, rizično seksualno ponašanje, značajni su faktori na koje možemo sami da utičemo kako bi smanjili verovatnoću od malignih obolenja. Takođe, kao vid prevencije ubrajamo i odlazak kod lekara kada nas "ništa ne boli" jer, kako kaže prim. dr Spaso Anđelić, načelnik odeljenja "Dnevne bolnice" u GAK "Narodni front", "zdravlje se čuva dok ga imate".
 
  - Jednom godišnje svaka žena može odvojiti tri sata da proveri svoje zdravstveno stanje. Umesto da nedeljama zakazujete različite preglede u Domovima zdravlja, u našoj ustanovi za jedno pre podne možete da uradite sve ginekološke, preventivne preglede, koji su bitni prilikom ranog otkrića raka dojke, jajnika ili grlića materice - kaže dr Spaso Anđelić.
 
  Odsek za tzv. neinvazivnu dijagnostiku na odeljenju "Dnevne bolnice" obuhvata dijagnostičke ambulante za kolposkopske preglede i za ultrazvučni pregled dojke i male karlice. U okviru ovog odseka nalazi se Program ginekološkog skrininga (PGS), za koji se pregledi zakazuju telefonom i plaćaju 6.000 dinara, a koji podrazumevaju redovne kontrolne godišnje preglede.[ antrfile ]
  
  - Program ginekološkog skrininga podrazumeva pregled standardnih laboratorijskih analiza, kolposkopski pregled, analiza Papanikolau i cervikalni bris, ultrazvučni pregled kolor doplerom materice i jajnika, ultrazvučni pregled dojke, internistički pregled sa EKG-om i tumačenje rezultata i savetovanje lekara specijaliste - objasnio nam je dr Anđelić šta podrazumeva PGS.
 
  Prema njegovim rečima Srbija je među zemljama sa najvećim procentom obolelih žena od raka grlića materice u Evropi. Razlog što je situacija tako drastična kod nas u odnosu na druge zemlje su neredovne posete ginekologu.
 
  Zbog sve veće posete pripadnica lepšeg pola "Dnevnoj bolnici", u poslednje vreme ovaj odsek radi i drugu smenu, a postoji mogućnost i povećanja broja kapaciteta, pošto se u toku dana, za sada, primi od 20 do 30 pacijentkinja.
 


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/glas-javnosti-08-12-2007/tri-sata-godisnje-treba-za-zdravlje