logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Albanski teroristi ponovo napadaju

KOSOVSKA MITROVICA - Mensur Džeković, pedijatar iz Kosovske Mitrovice, juče je preminuo usled povreda zadobijenih u napadu albanskih terorista tokom mirnog protesta Srba u severnom delu Kosovske Mitrovice. Jedanaest Srba je povređeno, a prema rečima direktora Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milana Jakovljevića oni su van životne opasnosti.

Eksplozija se dogodila nešto pre 10 sati u naselju Bošnjačka Mahala u trenutku dok je više stotina Srba protestovalo zbog najavljenog otvaranja "Kancelarije za civilne usluge pri Ministarstvu za lokalnu samoupravu Vlade Kosova".

Savet za nacionalnu bezbednost Srbije ocenio je juče da je bombaški napad u severnoj Kosovskoj Mitrovici "teroristički akt albanskih separatista" za čije posledice odgovornost treba da snosi specijalni izaslanik Evropske unije na Kosovu Piter Fejt.
 
"Podržavajući i sprovodeći pokušaj otvaranja kancelarije privremenih institucija, Piter Fejt je direktno posegnuo za metodama koje su u suprotnosti sa politikom i stavom EU i snosi objektivnu odgovornost za sve posledice današnjih tragičnih događaja", zaključeno je na vanrednoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost.
 
Savet je zatražio od EU i NATO da se onemoguće svaki eventualni budući pokušaji jednostranog menjanja situacije na terenu Kosova i Metohije, kao i da se ne dozvoli sprovođenje bilo kog čina koji bi išao u pravcu pokušaja primene ilegalnog "Plana za sever Kosova". U saopštenju koje je medijima dostavio kabinet predsednika, navedeno je da Savet zahteva da se hitno pronađu i adekvatno kazne počinioci tog zločina, kao i da se onemogući svaki dalji pokušaj "nasilnog otvaranja kancelarije privremenih institucija Kosova".
 
Dodaje se da je današnji događaj direktna provokacija i narušavanje svih javno izraženih stavova i principa Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Evropske Unije, koji su se ogradili od tzv. "Plana za sever Kosova".
 
Članovi Saveta za nacionalnu bezbednost izrazili su najdublje saučešće porodici doktora Mesuda Džekovića, koji je podlegao povredama zadobijenim u bombaškom napadu.
 
Euleks: Istraga je u toku

Euleks još nema pouzdane informacije iz kog pravca je bačena bomba, rekla je danas portparolka Misije EU Irina Gudeljević. Ona je za agenciju Beta kazala da je istraga o incidentu u toku i da je vodi Policije Kosova.[ antrfile ]

"Kao podršku kosovskoj policiji, Euleks je rasporedio dva voda specijalnih policijskih jedinica da obezbede tu oblast. Mi izrazavamo saučešće porodici preminulog i saosećamo sa onima koji su povređeni", kazala je portparolka Euleksa. Prema njenim rečima, misija EU osuđuje bacanje bombe na demonstrante, kao i sve druge akte nasilja, i poziva sve strane da ostanu mirne i izbegavaju bilo kakve akcije koje bi mogle dovesti do pogoršanja situacije. 

Tadić: Provokacija Srbije 

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da incident na protestu Srba u Kosovskoj Mitrovici predstavlja provokaciju mira i provokaciju Srbije, da Srbija na te provokacije neće reagovati, ali da će on zahtevati najoštrije reagovanje svih međunarodnih institucija. Tadić je rekao da će od međunarodnih organa zahtevati oštru reakciju radi uspostavljanja reda na Kosovu i Metohiji, sprečavanja nasilja i poštovanja Rezolucije 1244.
 
Vlada Srbija osudila je teroristički napad u severnoj Kosovskoj Mitrovici i pozvala predstavnike međunarodnih snaga u Pokrajini da što pre otkriju počinioce. Na konferenciji za novinare nakon sednice vlade, ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić pozvao je sve građane da ne nasedaju na provokacije ekstremista, a predstavnike međunarodnih institucija da ne nameću rešenja koja mogu da izazovu eskalaciju nasilja. Dulić je dodao da je Vlada Srbije spremna da na svaki način pomogne porodici poginulog lekara Mesuda Džekovića, kao i povređenih u eksploziji.

Premijer Mirko Cvetković izjavio je da današnje nasilje u Kosovskoj Mitrovici predstavlja teroristički napad i odgovor ekstremista usmeren protiv nastojanja da se u južnoj srpskoj pokrajini obezbedi trajna stabilnost. 

Oštre osude stranaka u Srbiji 

Dragan Todorović, šef poslaničke grupe SRS, je izjavio da je teroristički akt unapred planiran i insceniran "da bi Euleks navodno dobio razloge, kako bi se sever Pokrajine stavio pod kontrolu Prištine". Todorović je Tanjugu rekao da je SRS upozoravao "da se čini istorijska greška prihvatanjem misije Euleks i da će to dodatno značiti udaljavanje Kosova i Metohije od Srbije".
 
Srpska radikalna stranka osudila je izjavu predsednika Srbije Borisa Tadića da Srbija neće reagovati na bombaški napad u Kosovskoj Mitrovici, podsećajući da Vlada i predsednik Srbije imaju ustavnu obavezu da zaštite građane Srbije na celoj njenoj teritoriji.
 
- Posle ovog napada, u kojem je jedna osoba poginula, a 11 povređeno, potpuno je nezamislivo da Euleks i dalje bude prisutan na Kosovu i Metohiji. Vlada Srbije mora da otkaže gostoprimstvo evropskoj misiji i zatraži od Saveta bezbednosti da se UNMIK vrati na Kosovo i Metohiju - navodi se u saopštenju SRS.
 
Demokratska stranka Srbije saopštila je da je teroristički napad na miran protest građana u severnom delu Mitrovice očigledno režiran pokušaj provokacije u cilju isterivanja Srba i nealbanaca iz severnog Kosova, na kojem Euleks i nelegalne albanske institucije nemaju kontrolu. "Povod tom događaju bilo je nasilno instaliranje kancelarije Ministarstva unutrašnjih poslova nelegalne države Kosovo pod patronatom Euleks", navodi DSS. 

Protest u Mitrovici

Više hiljada Srba protestovalo je na Trgu Šumadija u severnoj Kosovskoj Mitrovici zbog bombaškog napada na demonstrante koji je ranije danas izvršen u tom delu grada, a u kome je jedna osoba stradala, a 11 je povređeno.

 Kovčeg sa njegovim telom pronet je danas kroz severnu Mitrovicu i, uz pratnju radnika Zdravstvenog centra, donet na Trg Šumadija, gde je oko 14 sati počeo protestni skup. Direktor Zdravstvenog centra Milan Jakovljević rekao je na skupu da je "lako govoriti o Džekoviću jer je bio jedan od najboljih ljudi u Mitrovici".
 
"Izvrstan otac, dobar drug i prijatelj, odličan kolega i lekar. Danas je naša obaveza da zajedno nastavimo borbu i ništa ne može da nas spreči da tražimo naša prava", rekao je Jakovljević. On je zatražio od vlade i predsednika Srbije da kosovskim Srbima pomognu u toj borbi.
 
Načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković kaže da je u Kosovskoj Mitrovici izveden "još jedan u nizu terorističkih akata albanskih terorista i separatista". Prema njegovim rečima, Srbi su na miran i demokratski način protestovali zbog otvaranja kancelarije kosovskih institucija u severnoj Mitrovici kada je na njih bačena bomba. 

Kriv je Piter Fejt

"Umesto da međunarodne institucije zaštite Srbe i ostale nealbance koji su mirno protestovali, oni su se stavili na stranu nelegalnih i nelegitimnih institucija, pokušavajući da zaštite njihovu kancelariju. Euleks je danas pokazao da nije statusno neutralan, već na albanskoj strani i mi pozivamo Beograd i srpsku zajednicu da ispitaju dalje odnose sa Euleksom", rekao je Nedeljković.
 
Dodao je da su najodgovorniji za teroristički akt šef Međunarodne civilne kancelarije Piter Fejt, Vlada Kosova i privremene kosovske instituciju.
 
- Mogu nam nešto silom uzeti, ali nam ne mogu ništa nametnuti. Nikakve kosovske institucije neće zaživeti na ovom prostoru, nisu nas pokolebali i uplašili za dalju i odlučnu borbu - rekao je Nedeljković.
Skup je prošao bez incidenata, a obezbeđivale su ga policijske snage. Jake policijske jedinice i dalje obezbeđuju Bošnjačku mahalu u kojoj se jutros dogodio incident. Euleks je naveo da je istraga u toku i da još nema saznanja ko je bacio bombu na demonstrante.
 
Ag


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/politika/glas-javnosti-03-07-2010/albanski-teroristi-ponovo-napadaju