logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

"Plavi voz" na "Sinema sitiju"

NOVI SAD - Filma "Plavi voz" reditelja Janka Baljka biće prikazan na festivalu "Sinema siti", 6. juna u Novom Sadu, u okviru takmičarske selekcije "Nacionalna klasa", saopštili su organizatori.
Radnja filma smeštena je u sedam dana, u vreme žalosti zbog smrti Josipa Broza Tita, kada je u Beogradu i drugim gradovima nekadašnje SFRJ bilo nepristojno biti srećan, a naročito uvredljivo biti zaljubljen na način glavnih junaka tog filma.
Vojislav i Anica, drug i drugarica iz razreda, zaljubljeni jedno u drugo, slučajno uključuju razglas dok vode ljubav, na dan Titove smrti, prekidajući tako program koji je emitovan u školi povodom najtragičnijeg događaja u tadašnjoj Jugoslaviji.
"'Plavi voz' opisuje sedam beogradskih dana kada nisu radili bioskopi i pozorišta, a dnevne novine izlazile s crnim okvirima", istakao je reditelj Baljak (na fotografiji) napominjući da je ipak, iz te paradoksalne situacije kada se slavlje i izbor za mis proleća prekida vešću o smrti "najvećeg sina naših naroda i narodnosti", pokušao da kreira dramsku radnju sa nizom ironičnih, komičnih i tragikomičnih zapleta.

[ antrfile ]
To filmsko ostvarenje je "studija naravi jednog kolektiva koji pod naletom istorijskih okolnosti počinje da pokazuje svoje drugačije ili svoje pravo lice", rekao je Baljak.
Glumačka podela afirmiše potpuno novu generaciju glumaca u glavnim ulogama, od kojih se mnogi prvi put pojavljuju na filmu.
Glavne uloge igraju Sanja Popović i Ljubomir Bulajić, a zapažene role ostvarili su mladi glumci Aleksandar Radojičić, Aleksandra Tomić, Suzana Lukić, Tinja Došen, Jelena Bosanac, Aleksandar Jovanović, Vladan Milić i Sani Meha.

U ulozi direktorke škole je Lena Bogdanović, Nebojša Milovanović igra profesora marksizma, Aleksandar Đurica je policijski inspektor, a glumački bard Goran Sultanović pojavljuje se kao pukovnik Krsmanović.
"Plavi voz" je generacijski film posvećen svima onima koji su sa svojim roditeljima iskreno plakali zbog Titove smrti, ali svojim epilogom i sudbinama aktera posle krvavog raspada zemlje, pokazuje kako je u godinama koje su usledile bilo mnogo više razloga za suze.
Film će imati specijalnu projekciju 25. maja u Muzeju "25. maj", u okviru muzičko-filmske multimedijalne manifestacije "ORA 2010" a svoju bioskopsku premijeru na "Sinema sitiju", koji se održava od 5. do 12. juna u Novom Sadu.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/kultura/glas-javnosti-22-05-2010/plavi-voz-na-sinema-sitiju