petak 26. jul 2013.
RSS

Islamski ekstremizam već godinama prisutan na Balkanu

Prentić sahranjen kao sveti ratnik

Na sahrani ubijenog vođe novopazarskih vehabija nije služen dženaza namaz, a njegovo telo bilo uvijeno u crno platno, što svedoči da je pokopan kao šehid
NOVI PAZAR/BEOGRAD - Kuća Adema Bećirovića u kojoj se krio vođa terorističke grupe Ismail Prentić (28), smeštena je samo nekoliko kilometara od Novog Pazara, na brdovitom uzvišenju Mave u selu Donja Trnava. Rupe od gelera bombi i metaka svedoče da se tu desio oružani obračun pripadnika antiterorističke jedinice MUP-a Srbije i trojice vehabija. Nedelju dana posle okršaja, seljani su se vratili svojim svakodnevnim obavezama, naizgled je sve kao i pre, ali strah među njima, posebno među starijima, i dalje je prisutan. Selo Donja Trnava nalazi se inače na planini Rogozni, preko koje vode mnogi skriveni putevi ka Kosovu.

- Eve, sine, heftu (nedelju) dana od one pucnjave ne smem da zaspim. Ademova kuća je na osami, do nje se može samo pešice stići, i ja nisam videla da tu nekog ima. Tog jutra je nešto počelo da puca. Zvala sam čoveka. Nije nam bilo jasno šta se dešava. Videli smo naoružane policajce. Tek kasnije sam na televiziji videla o čemu se radi - priseća se jedna žena koja živi nedaleko od mesta događaja.

Pucnjava koja se prilikom sukoba policije i vođa terorističke grupe čula u petak, oko četiri, iznenadila je većinu meštana Donje Trnave.
- Tog jutra su me probudili pucnji. Nisam znao o čemu se radi. Iznenađenje je za mene bilo u toliko veće, jer se sve dešavalo u zaseoku gde se nalaze tri stambena objekta okružena gustom šumom, u kojima sam mislio da tih dana nikog nema. Znao sam da Adem Bećirović, čiji su to objekti, samo ponekad tu navrati - priča jedan od meštana koji nije ni slutio da se u tim kućama krio, kako je rekao, "vođa neke terorističke grupe".

Istraga tek treba da utvrdi da li su Ismail Prentić i Senad Ramović odabrali Ademovu kuću zbog toga što se nalazi na nepristupačnom i usamljenom mestu, ili ih je tu uputio Ademov sin Safet, njihov raniji poznanik, koji je u policijskoj akciji uhapšen. Tokom policijske akcije u selu Donja Trnava, sedam kilometara od Novog Pazar, ubijen je, kako je navedeno u policijskom saopštenju, vođa terorističke grupe Ismail Prentić, ranjen je Senad Ramović, a priveden Safet Bećirović. Tada je ranjen i jedan policajac. Podsetimo, na zahtev MUP-a Srbije i kosovska policija raspisala je poternicu za Prentićem, jer se verovalo da je prebegao na Kosovo.

Osamdesetpetogodišnji Adem Bećirović tvrdi da je uhapšenog Senada Ramovića i sada pokojnog Ismaila Prentića prvi put u životu video kada su došli u njegovu kuću sa molbom da prenoće, objasnivši mu da su putnici namernici.

- Rekli su mi: "Vala, midžo, idemo s puta podaljega, moremo li prenoćiti noćas? " Odgovorio sam: "Vala momci, ja sam ovde sam, bolestan, nikoga nisam odbio, svakoga sam s puta svratio..." Oni su tu zanoćili. Ja ne vidim dobro "na oči" i nisam primetio ništa čudno - kaže Bećirović i dodaje da nije video da imaju naoružanje.
        
Iako se u Novom Pazaru mogu čuti tvrdnje da su hapšenje vehabija i sukob sa policijom podmetačina srpskih službi bezbednosti, sama sahrana Ismaila Prentića, poginulog u obračunu sa pripadnicima MUP-a, demantuje ove tvrdnje. Naime, Prentić je sahranjen ne kao običan musliman, već kao šehid, ratnik poginuo u borbi za islam. Prentićevo telo na tabutu bilo je uvijeno u crno platno, što je rezervisano za šehide, a ne u zeleno, kako je uobičajeno. Čak je i telo Jusufa Barčića, nedavno poginulog u saobraćajnoj nesreći, vođe bosanskohercegovačkih vehabija, na sahrani bilo uvijeno u zeleno platno. Kao još jedna tvrdnja da je Prentić sahranjen kao šehid govori i to što na njegovoj sahrani nije služen dženaza namaz, odnosno posmrtna molitva. Kako u časopisu Novi horizonti objašnjava dr. Šukri H. Ramić, profesor islamskog prava na Islamskoj pedagoškoj akademiji u Zenici, "šehid koji se ne gasuli (ne pere mu se telo, prim. aut.) niti mu se klanja dženaza je onaj koji je na licu mjesta poginuo u borbi od ćafirske (neverničke, prim. aut.) ruke, ili od zadobijene rane od koje se umire, pa makar nakon ranjavanja nešto rekao, pojeo ili popio".

Da su balkanski islamski ekstremisti povezani sa međunarodnim terorističkim organizacijama, svedoče i tajni izveštaji američkih i britanskih obaveštajnih službi, nastali još pre dve godine. Kako Glas saznaje, CIA i SIS su tada u tajnim izveštajima naveli da je mreža organizacije Osame bin Ladena veoma raširena na Balkanu. Strane obaveštajne službe navele su kao čoveka zaduženog za regrutaciju Mirsada Bekteševića zvanog Maksimus ili Abu Imaad As Sandžaki. On u Sarajevu izdržava zatvorsku kaznu od 15 godina zbog planiranja napada na strane ambasade u Sarajevu. Bektešević se, prema tvrdnjama američke i britanske obaveštajne službe, u sarajevskom hotelu "Banana siti", neposredno pre nego što je uhapšen 2005. godine, sastajao sa pripadnicima Al Kaide. Bektešević, poznat pod nadimkom Maksimus ili Abu Imaad As Sandžaki, kako se predstavljao na Internetu, važio je za glavnog "sajber teroristu". NJegov zadatak bio je da na internetu regrutuje mlade muslimane za mrežu Osame bin Ladena, kao i da održava neke od njihovih sajtova. Bektešević je iz Švedske, gde je živeo, u Sarajevo stigao upravo kako bi svoj rad preneo sa elektronske mreže na teren. Međutim, bosanskohercegovačka policija uhapsila je njega, Abdulkadira Ćesura, Danca poreklom iz BiH, Bajra Ikanovića i Senada Hasanovića. Kod njih je nađen eksploziv, kao i oprema za samoubilačke napade. Oni su osuđeni za planiranje terorističkih akcija u Sarajevu. Prema nezvaničnim informacijama koje su se tada pojavile, britanska i američka obaveštajna služba ispitivale su Bekteševića zbog sumnje da je povezan sa planiranjem napada u SAD i Britaniji.

VELJOVIĆ: POLICIJA PRATI DELOVANJE VEHABIJA

PODGORICA - Direktor crnogorske Uprave policije Veselin Veljović izjavio je da policija nema saznanja da u Crnoj Gori postoji opasnost od terorističkih napada vehabija, ali da će intenzivno pratiti njihovo delovanje. "Za sada ne raspolažemo podacima koji bi ukazivali na realnu opasnost od radikalizacije njihovih aktivnosti", rekao je Veljović novinarima. On je najavio da će Uprava policije "po proceni" preduzimati operativne i druge mere na otkrivanju i sprečavanju eventualnog nezakonitog delovanja vehabija. "Policija ima u vidu i prihvata stanovište da sve vehabije nisu teroristi, ali da su svi teroristi vehabije", kazao je Veljović. On je rekao da je policija registrovala "nekoliko fizičkih napada" vehabija na pripadnike islamske verske zajednice u Crnoj Gori i dodao da se ne zna koliko vehabija ima u Crnoj Gori, ali se procenjuje da ih je "na desetine".

Z. Šaponjić - N. Čolić