petak 26. jul 2013.
RSS

Analiza posete ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova Beogradu

Ozbiljna poseta ozbiljno praćena

Dnevni listovi su "otkrili" i pribeležili prilikom posete Lavrova Beogradu 20 ključnih činjenica koje su bile pomenute od strane ruskog ministra tokom njegovih razgovora sa našim političkim zvaničnicima. Najsveobuhvatnije praćenje posete Lavrova Beogradu, kada je u pitanju odnos plasiranih i prenetih informacija, obavio je Glas javnosti sa 90 odsto, jer je od 20 ponuđenih tematskih celina (činjenica) plasirao 18

Devetnaestog aprila ceo svet je pažljivo pratio šta će, povodom kosmetske krize, u Beogradu reći Sergej Lavrov, ruski ministar spoljnih poslova. Već je bilo jasno da je Ahtisarijev plan doživeo debakl i da je u EU i Savetu bezbednosti UN došlo do ozbiljnih polarizacija.

Analizom zvaničnih izjava i prezentacije posete ruskog ministra Beogradu Centar za analitiku i istraživanje medija utvrdio je da su elektronski mediji putem informativnih emisija o poseti Lavrova posvetili ukupno 190 minuta.

U vremenskom periodu nešto većem od tri sata 87 minuta bilo je posvećeno najavi posete koja je započela u srpskim medijima već krajem marta, samu posetu analizirani elektronski mediji propratili su sa 48 minuta, da bi rezimiranju posete i njenim efektima sedam analiziranih televizija posvetilo 55 minuta u svojim informativnim emisijama.

Od ukupnog vremena posvećenog poseti Lavrova, ako se uzmu u obzir i najave, paraćenje i učinak posete RTS 1 je to učinio u najvećoj meri sa 27,90 odsto, drugi je bio Studio B sa 21,05 odsto od ukupnih 190 minuta, dok je Košava petinu tog ukupnog vremena posvetila poseti Lavrova. Pink je Lavrova propratio sa 15,26 odsto od ukupnog vremena koje su sve televizije posvetile ovom značajnom međunarodnom događaju dok su B 92, Avala i Foks poseti ministra spoljnih poslova Rusije posvetile 7,37, 4,74 i 3,68 odsto vremena u svojim informativnim emisijama.

Na drugoj strani, 11 dnevnih novina "otkrilo" je i pribeležilo prilikom posete Lavrova Beogradu 20 ključnih činjenica koje su bile pomenute od strane ruskog ministra tokom njegovih razgovora sa našim političkim zvaničnicima. Najsveobuhvatnije praćenje posete Lavrova Beogradu, kada je u pitanju odnos plasiranih i prenetih informacija, obavio je Glas javnosti sa 90 odsto, jer je od 20 ponuđenih tematskih celina (činjenica) plasirao 18. Međutim, s obzirom na opremu i uređenje prezentiranih članaka posvećenih poseti Lavrova Beogradu, Večernje novosti su zauzele prvo mesto sa 60 osvojenih bodova, dok je na drugom mestu ukupnog plasmana bio Glas javnosti sa 50 bodova. Prednost dnevnog lista Novosti u odnosu na Glas ostvarena je zbog više fotografija u boji kojima je tekst bio opremljen i većem prostoru posvećonom ovoj temi, a poseta Lavrova je bila i najavljena vrlo istaknuto i na naslovnoj strani novina.

Na kraju treba napomenuti da su prve četiri najzastupljenije teme u dnevnim novinama (Borba, Pregled, Dnevnik, Glas, Pres, Kurir, Novosti, Pravda, Danas, Blic i Politika) bile: da se Rusija zalaže za nastavak pregovora o statusu Kosova, da Rusija podržava stav Srbije o nužnosti ispunjenja Rezolucije 1244 SB UN, da Rusija smatra da Rezolucija 1244 nije ispunjena i da Rusija insistira na upućivanju Misije SB UN u Beograd i Prištinu uz neophodne posete srpskim enklavama kako bi se ustanovilo pravo stanje stvari na Kosmetu. Ove četiri najzastupljenije teme prezentiralo je šest dnevnih novina i to: Borba, Pregled, Glas, Pres, Danas, Blic, Politika. Treba napomenuti da je samo šest dnevnih novina istaklo da je Lavrov u razgovorima sa našim političarima istakao da je Srbija ključni partner Rusije na Balkanu. Tvrdnju da je pretnja krvoprolićem od strane Albanaca obična ucena prenelo je takođe šest dnevnih novina, analiziranih 20. aprila. Takođe treba navesti kako je Lavrov istakao da, ako Kfor ne spreči eventualno nasilje, onda će to biti njegova krivica i njegov problem, što je istaklo pet dnevnih novina.
Lavrov je tokom posete Beogradu u razgovoru sa srpskim zvaničnicima izjavio da je "nametanje rešenja za Kosovo apsolutno neprihvatljivo". Ovaj upotrebljeni termin "apsolutno" govori o potpunom protivljenju Moskve takvom ishodu rešenja statusa Kosmeta, što isključuje uzdržanost u eventualnom glasanju u SB UN već stavlja u prvi plan veto. Nažalost, ovakvih tumačenja je bilo malo u pisanim i elektronskim medijima, što pokazuje da ozbiljno analitičko novinarstvo u Srbiji još traži svoj prostor.

Ukupno gledano može se reći da je praćenje posete Sergeja Lavrova Beogradu bilo dostavljeno u srpskim elektronskim i pisanim medijima na način koji je odgovarao značaju same posete jer su suštinske poruke ruskog ministra bile plasirane na adekvatan način kako po preciznosti tako i po obimu.

Centar za analizu i istraživanje medija