petak 26. jul 2013.
RSS

Kosovska kriza očima sveta

Januš Bugajski
Uticajni američki analitičar Januš Bugajski (53), specijalista za Balkan, polovinom marta je dao intervju Evropi u kom je istakao niz svojih stavova po pitanju kosovske krize od kojih predstavljamo neke.
"Ne postoji potpuna saglasnost između predsednika Tadića i premijera Koštunice. Beograd ima nekoliko opcija. Prvo je zadržavanje teritorije, odnosno da Kosovo makar de jure bude deo suverene Srbije. Ako to ne prođe, druga opcija je neka vrsta autonomije ili stvaranje entiteta po uzoru na bosanski model za one regione gde su Srbi većina. Treće, čemu se Beograd nada, je neka vrsta podele Kosmeta". Međutim, po Bugajskom "ne treba nam još jedna brljotina, kao u Bosni, gde centralna vlast ne funkcioniše, gde Republika Srpska može da blokira rad Federacije i gde se svaka odluka teško donosi bez međunarodnog nametanja. Vašington na Kosmetu želi funkcionalnu centralnu vladu, koja će moći da sprovodi reforme. Mislim da konačan ishod neće biti po modelu bosanskog obrasca, već više po modelu Makedonije, gde bi Srbi dobili onaj status koji Albanci tamo imaju - proporcijalnu zastupljenost u državnim institucijama, vojsci, policiji, ekonomiji.

Ivan Gašparovič
Predsednik Slovačke Ivan Gašparovič u razgovoru za Kurir istakao je da je uveren da odluka o konačnom statusu Kosova i Metohije neće biti doneta bez saglasnosti srpske strane. "Ubeđen sam da bi bilo kakva rezolucija o budućnosti Kosova, nastala bez saglasnosti obe strane, srpske i albanske, doprinela destabilizaciji zapadnog Balkana. I zato verujem da odluka neće biti doneta bez saglasnosti srpske strane". Za Gašparoviča nezavisnost Kosmeta bi sasvim sigurno inspirisala mnoge u kriznim područjima Evrope da zahtevaju isto.

Tom Lantoš
Američki kongresmen Tom Lantoš je u raspravi američkih i ruskih parlamentaraca 21. juna u Vašingtonu o kosmetskom konfliktu bio jasan: "Mi ćemo taj problem rešiti ili kroz Ujedinjene nacije, pomoću plana koji je predočio uvaženi bivši predsednik Finske Ahtisari - i koji podržavaju sve evropske zemlje se Rusije, kao što ga podržavaju i SAD - ili će Kosovari jednostrano proglasiti nezavisnost. Mogu vas uveriti da će sutradan Sjedinjene Države priznati Kosmet kao nezavisnu zemlju, kao što će to učiniti i Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Holandija, Danska i sve ostale zemlje. "NIN" 28.6.2007.

Konstantin Kosačov
Šef delegacije ruskih parlamentaraca prilikom susreta sa američkim kongresmenima u Vašingtonu je parirajući američkim kolegama između ostalog istakao i jednu vrlo važnu činjenicu kada je u pitanju kosmetska kriza. "Moram sasvim ukratko da ukažem na razliku između Crne Gore i Kosmeta. Nezavisnost Crne Gore, baš kao i nezavisnost Slovačke, ili Slovenije, ili Ukrajine, bila je predmet sporazuma između dve strane. Sve te nove teritorije nastale su kao rezultat raspada federacije, takav je bio slučaj sa Čehoslovačkom. Kosmet bi, dakle, bio prvi slučaj u istoriji posleratne Evrope da neki deo unitarne, a ne federalne države postaje nezavisan bez saglasnosti same te države. "NIN" 28.6.2007.

Morton Abramovič
Bivši visoki zvaničnik američke diplomatije Morton Abramovič, jedan od osnivača Međunarodne krizne grupe, bivši predsednik Karnegijeve zadužbine za mir i viši saradnik Senčuri fondacije, poznat i kao čovek koji je lično isporučio 500 "stinger" raketa koje su upotrebljene protiv Rusa u Avganistanu, gura svom žestinom tezu da će Albanci ako ne budu zadovoljni rešenjem svog statusa zapaliti Balkan.
"Srećemo se sa jednim srazmerno novim fenomenom - to je rastuća snaga albanskog naroda i to ne samo na Kosovu i u Albaniji, gde su Albanci većina, već i u Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori. U interesu je Evrope da se Albanci angažuju na izgradnji zemlje u kojima žive, umesto da sve te albanske zajednice počnu da se ujedinjuju u zajednički, panalbanski nacionalni projekat. A upravo bi do toga moglo doći, ukoliko međunarodna zajednica pogrešno reši pitanje statusa Kosova. "Nedeljni telegraf" 14. 3. 2007.

Komentari

Slovenski narodi su vazda bili sa jevrejima,koji drze citav americki kapital kao i vecinu sredstava evrope.Mozda bi trebali promijenit politiku prema njima kao sto ja ZNAM.Cijela Evropa.Pustite arape injih neka sami rijese svoj problem.Semiti potpuno isti narod,samo druga vjera.