petak 26. jul 2013.
RSS

Čija je zemlja Srbija?!

Ukupno gledano najrealnije je da se odigra scenario kontrolisane krize, čime bi se iznudila podela, a najbolje rešenje za Evropu bilo bi kolektivno priključenje Evropskoj uniji zemalja Balkana koje će staru Evropu predstaviti kao najodgovornijeg i najspremnijeg faktora stabilizacije situacije jer je kosmetska kriza dovela do sve izglednijih podela i nejedinstva u samoj zajednici evropskih država


U poslednje vreme, posle čvrsto predstavljenih stavova Beograda i Prištine, koji su toliko suprotni da je svima jasno da su istrošeni svi aduti koji bi eventualno mogli da dovedu do nekog rešenja koje bi zadovoljilo obe strane održavaju se još dva moguća rešenja koja u sebi sadrže određen broj podvarijanti.
Jedna od sve češće spominjanih opcija rešavanja kosmetske krize, kojem su se najglasnije priklonili Ričard Holbruk, Morton Abramovič i najekstremniji albanski lideri sa Kosmeta predviđa da će odugovlačenje rešenja ili eventualno prolongiranje obećanih rokova dovesti do eskalacije nasilja u Pokrajini. U to ime jedan od najglasnijih zagovornika ekstremnog zaoštravanja krize Agim Čeku upozorava međunarodnu zajednicu: "Mi smo privrženi putu UN i bili smo strpljivi, zato nemojte izneveriti naše poverenje!".

Naravno, za ovakvu akciju, koja bi destabilizovala Balkan i Evropu Priština bi tražila odobrenje Vašingtona. U situaciji oklevanja i produženja rokova, uz mig iz Vašingtona, međunacionalni odnosu na Kosovu i Metohiji bi se zaoštrili do otvorenih sukoba prema receptu kontrolisane krize, slično onoj koja je vođena za vreme bombardovanja SRJ 1999. Došlo bi do eskalacije pritisaka na nealbance, čak bi se sporadično sukobile međunarodne snage i Albanci, tako da bi u jednom trenutku međunarodne snage bile "prisiljene" da razdvoje Albance i nealbance tampon- zonom, koja bi se za kratko vreme pretvorila u granicu. Ovo bi sve izgledalo kao iznuđena podela. Međutim, na ovakvom scenariju SAD rade od marta, kada je već bilo jasno da Ahtisarijev predlog nametnutog rešavanja statusa Kosmeta neće dobiti zeleno svetlo u Savetu bezbednosti UN. Sasvim sigurno da Amerikancima za realizaciju ovakvog scenarija, ide naruku i sve prisutnije nezadovoljstvo žitelja Kosmeta prema njihovim političkim vođama.

Jedna od podvarijanti ovog rešenja kosmetske krize je i unilateralno proglašenje nezavisnosti od strane prištinskog političkog rukovodstva. I ovo rešenje bi dovelo do zaoštravanja odnosa prema nealbancima, ali i prema međunarodnim posredničkim snagama, tako da bi eskalacija nasilja dovela, takođe, do formiranja tampon zone između nealbanaca i Albanaca.

Drugo rešenje, koje zaslužuje pažnju, a koje je bilo u opticaju uoči aprilske posete ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova i kojim bi Moskva bila zadovoljna jer ne bi pretilo ničijim interesima kako u regionu Balkana tako i šire, odnosilo se na novi kvalitet u odnosima Beograda i Prištine prema Evropskoj uniji, kao i ostalim državama eks Jugoslavije, koje su u čekaonici za prijem u zajednicu evropskih država.

Suština ovog rešenja oslanjala bi se na dobru volju EU, koja bi primila u svoje redove Srbiju i Kosmet kao i sve ostale države bivše Jugoslavije koje su u predvorju velike Evropske unije. Na ovaj način EU bi preuzela potpuno u svoje ruke odgovornost za rešavanje "kosmetskog pitanja". Takva situacija devalvirala bi značaj granica i ne bi ugrožavala ničije interese i niko ne bi bio potpuno poražen, a niko ne bi bio apsolutni pobednik.

Ovakvo rešenje statusa Kosova i Metohije bi sadržalo kompromis svih strana, pa i EU, koja prema dogovoru sa SAD preuzima na sebe brigu o Kosmetu u narednom periodu. Na ovaj način EU bi pokazala da nije samo "štitonoša" američkih interesa i da u kosmetskoj krizi vidi i elemente koji bi ozbiljno mogli da ugroze jedinstvo EU. Evropa je do sada nastojala da se kod Amerike izbori za status kontrolora balkanske zbilje, ali sem podaništva, nije ništa želela da uloži kao svoj ulog u riskantnoj balkanskoj igri, u koju bi svi verovali, a u prvom redu Beograd i Priština.
Pošto je Rusija 28. juna odbacila i četvrti nacrt rezolucije o Kosmetu, postaje sve jasnije da put za rešavanje kosmetske krize koji vodi preko SB UN mora uvažiti stav Rusije i Srbije da Priština ne može dobiti sve, a Beograd izgubiti sve.

Široka i nadgledana autonomija Kosmeta, koje je i dalje u sastavu Srbije, gotovo je neverovatan ishod koji bi bio realan samo kada bi ga podržala Amerika. Međutim, status kvo je po svoj prilici nešto što bi ovoga trenutka najviše odgovaralo i Bušu i Putinu, posebno Beogradu, a najmanje Prištini, pošto bi nerešavanje statusa Kosmeta do jeseni ozbiljno uzdrmalo političku elitu koja je Albancima sa Kosmeta obećavala nezavisnost, a ništa nije uradila.

O protektoratu od nekoliko godina nad Kosmetom od strane EU progovorili su neki beogradski analitičari. Protektorat bi imao ograničeni "vek trajanja" posle kojeg bi se organizovao referendum i to bi moglo da bude neko održivo rešenje koje zahteva mnogo ozbiljnije angažovanje međunarodne zajednice nego što je to do sada bilo.

NOVI KOSOVSKI BOJ

"Pred očima celog sveta odvija se novi, sada srpsko-američki Kosovski boj. Na jednoj strani je autoritet velike svetske sile, a na drugoj strani je Srbija. koja ističe argument prava. Svi oni koji se svrstavaju iza politike velike sile kažu Srbiji: Zaboravite pravo, zar ne vidite da je sila jača od prava? Ključno je, međutim, pitanje da li je i u ovom novom kosovskom boju jača sila ili pravo?"- rekao je predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica uoči Vidovdana.

U nalaženju izlaza iz dosadašnje pat pozicije najviše se očekuje od Putina i Buša i njihove sposobnosti da u četiri oka pronađu opciju koja bi tog trenutka najviše odgovarala i Moskvi i Vašingtonu, a bila bliska Beogradu i Prištini. Međutim, po svemu što se događa, očekivanja su ovoga trenutka nerealno optimistička.

Evropa je činilac rešavanje kosmetske krize, koji se boji da ne izgubi poziciju neometanog korisnika ruskog gasa zbog svog stava koji se priklonio svom snagom SAD učestvujući u kreiranju do sada četiri nacrta nove rezolucije o statusu Kosmeta.

Na drugoj strani ovog trenutka Rusija ima, prema američkoj agenciji "Stratfor", diplomatsku, ekonomsku i vojnu opciju za rešavanje kosmetske krize. Diplomatsko oružje Rusije je veto, na ekonomskom planu Evropa je pod pritiskom zavrtanja slavina na ruskim gasovodima, koji greju zimi celu Evropu, dok je vojni faktor, po "Stratforu", vezan za dopremanje ruskih trupa u Srbiju i na granice sa Kosmetom.

Ukupno gledano najrealnije je da se odigra scenario kontrolisane krize, čime bi se iznudila podela, a najbolje rešenje za Evropu bilo bi kolektivno priključenje Evropskoj uniji zemalja Balkana, koje će staru Evropu predstaviti kao najodgovornijeg i najspremnijeg faktora stabilizacije situacije jer je kosmetska kriza dovela do sve izglednijih podela i nejedinstva u samoj zajednici evropskih država.

Komentari

Problem KiM je izuzetno komleksan, pa bih prokomentarisao samo dve stvari.
Prvo, neprekidno podstrekivanje administracije SAD da Shiptari na KiM, navodno zbog neresavanja statusa KiM, jednostrano proglase nezavisnost i sprovedu nasilje, slicno onom u martu 2004.
Nikada se nista na KiM od strane Shiptara protiv Srba nije desavalo, a da iza toga nije stajala neka mocna sila. Sada se u pitanju SAD i njeni evropski poslusnici, koji od KiM zele da naprave najvecu besplatnu NATO bazu u Evropi, koja ce biti delom finansirana iz fondova UN, navodno zbog svoje"mirovne" misije. Ti samozvano najobuceniji i najopremljeniji vojnici na svetu, kada administracije SAD, V. Britanije i Nemacke daju Shiptarima nalog da sprovodu nasilje i genocid nad Srbima, povuku se kao misevi u svoje kasarne/baze i cekaju da se pogrom nad Srbima zavrsi, pa izmile iz svojih jazbina. Inace, baze/kasarne su im opremljene vrhunski za zivot i razonodu, a jednom nedeljno i praznicima im dovode prostitutke, koje ostaju do ponoci. O enormnim platama ovih navodnih vojnika, koji uglavnom u svojim zemljama pripadaju socijalnim kategorijama sklonim nasilju i kriminalu /narkomani i alkoholicari/, da i ne govorimo. Zato nije cudo sto nikome nije od medjunarodnih predstavnika stalo da se Srbi vrate i situacija normalizuje. Ukoliko navedene zemlje koje daju naloge Shiptarima naprave scenarijo o jednostranom proglasenju nezavisnosti, koju SAD podrze, ili nasilje protiv Srba, a vojnici NATO-a to ne zele da sprece, jer su im Shiptari saveznici iz perioda agresije na Srbiju pa nece sa njima ratovati, treba vec sada pokrenuti inicijativu o hitnom usvajanju rezolucije u SB UN, ili dopune postojece, o ulasku bezbednosnih snaga Srbije na svoju teritoriju i zastite ugrozenih drzavljana R. Srbije pre 10. decembra, posto NATO nije u stanju da sprovede svoje obaveze iz Rezolucije 1244, sto je 17. marta 2004. pokazao.
Drugo, sto se tice Cede, Canka & Co, kao i ostale subverzivne infrastrukture koju je Zapad u Srbiji instalirao i finansira, koji sada divljaju po Srbiji, slabeci joj pregovaracke pozicije, krajnje je vreme da se protiv svih njih preduzmu zakonske mere i privedu pravdi. Svaka ozbiljna drzava tako postupa. Hitlerove ideje protiv srpskog naroda i nekadasnje Kraljevine Jugoslavije danas su skoro u potpunosti ostvarene, samo je ostalo da se Srbija do kraja rasparca.

Albanci sa Kosova i Srbi sa Kosova mogli su,mogu opet da zive i takodje ce da zivu zajedno,ali problem je u tome sto se sad mesala Politika,treba malo opreznije da gledamo kakvi ljudi vode Politiku u Srbiju,koji su njihovi interesi,a znamo i kakve ciljeve imaju Politicari,da ostanu jos duze u Vladu,pa treba da lazu narod,a svi znamo kako ce da bude finalni Rezultat,situacija je takva jel su politicari krivi...I sad kako dalje? Oni su komplikovali situaciju,a mi patimo zbog toga,ne treba da zaboravimo sta se desilo u ex-Jugoslaviju,kako su poceli ratovi,i ko ih je poceo,a ako ne priznamo istinu tesko ce da bude bolje i za vas pa i za nas ! ! ! Situacija je sada drugacija,i naravno svaki ima svoja prava,a neki su izgubili ta prava i te privelegije koji su imali na teritoru Kosova,a ako je vecina sveta da Kosovo dobije nezaviznost,treba da mislite gde ste pogresili,nije ceo svet los,posledice su nekad fatalne i boli mnogoooooooo.

srbima je slobo jebo mamu

Nema nista bez jos jednog rata... prica se da se "Majka Srbija" opet mobilise da se maklja na Kosovu...

Lud narod, vredan nepostojanja, nema sta...

i nije pokrio

Tacno.

I am trying to learn Serbian at the moment but the language is a lot more difficult than I had once thought. I use your site as reading practise and it is very useful and informative, but I do require a dictionary to make any sense of it! Greetings, James from propane fire pit

Vi stano jednu dosadnu pricu pricate.
Kosovo a ne Kim pripada Kosovarima.
Slicno stanoviste ste imali i u odnose na Crnogorce, pa su oni otisli.
Jednu stvar Vi gubite iz vida. Milosevic Vas je uveo u rat koji ste najveci deo srba prihvatio, pa ste RAT IZGUBILI. Kada se rat gubi bube se i teritorije i zavrsena prica. Vi nastavite pricu sa takvim vokabularom, siptari, Kim i dr. ali stvari idu pa idu svojim tokom.

Pozdrav
Pashtrik Krasniqi.

gospodine krasnici patrik(LEPO IME SKORO KAO AMERICKO ILI CAK ENGLESKO)ali nazalost nijedno ni drugo nego siptarsko.ali nije bitno i ono su ljudi samo sto ne smeju da zaborave da se KOSOVO NE MOZE IZGUBITI jer to gospoda ameri hoce,a izgleda ste i vi gospodine PATRIK dosta toga izgubili iz vida ali nebojte se MAJKA SRBIJA IMA DOSTA DOBRIH OPTICARA KOJI CE VAM POPRAVITI IZGUBLJENI VID TJ:ONO STO VAM JE ISPALO IZ VIDA ZARAD americkih interesa.Puno pozdrava PS.KOSOVO JE BILO,BICE I OSTACE SRBIJA I PORED MNOGIH KOJI SU IZGUBILI DOBAR DEO VIDA:

G-dine anoniman (tipicno za srbe-anonimnost),kolko god da Vam se objasni, Vi necete biti u stanju da razumete ono shto ceo normalan svet razume, a to je da Kosovo nikada nije bilo, nije ni sada, niti ce ikada biti Srpsko.Ljudima poput Vas ne treba objasnjavati vec im treba pomoci neophodnim medikamentima da se snalaze u realna vremena a ne u izmisljenim prostorima.
Ne sumnjam da u Srbiji ima dosta dobrih opticara, ali su oni tamo kod Vas i za Vas su za sada najneophodniji jer su po svemu sudeci najvise Vama i slicnima potrebniji nego nama.
S druge strane,cisto sumnjam da ima dovoljno Dr.Psihijatrija koji bi mogli pomoci svima Vama koji tako mracno mislite bez da uzimate u obzir istoriju i proslost onako kako je pravedno a ne kako Vam je imponirano.

Giovanni !! Blago tvojoj majci koja te je takvog pametnog rodila. Njena buducnost u starosti je u zlatnoj pameti njene dike. Ja toliko.

Gospodine anonimni, srbima ne treba psihijatar oni znaju da je Kosovo u Srbiju, ali, vama treba. Prvo da vas dovete u stanje vašeg pojavljivanja na balkanu i drugo da ispita vaš podanički mentalitet, prvo pod turcima a sada po amerikancima. Odakle ste došli ni vi sami ne znate.

podrimski pa mi nismo nikad dosli jer smo tu nikli a vi dobro znate gde su karpate .pogresiliste vi serbi nije kosovo vase vec karpate.

Srbi jesu došli sa Karpata, ali Vas na Kosovo nisu našli. Drugo niste tikve da bi tamo rasli. Vidi se čiji su ostaci na Kosovo, nigde nema nešto što su šiptari napravili. A to što mislite, da ste potomci Ilira, to mogu da vam poveruju samo bolesni mozgovi, kvazi istoričari i kvazi arheolozi.

Kosovo ce biti nezavisno, ma koliko god srpske vlasti pretile i pozivale se na tkz. medjunarodno pravo. Amerika ide ka tome da uspostavi novi medjunarodni poredak zasnovan na nekom licnom interesu. Tako da, mili moji, ni vi pa ni mi ( siptari kako nas nazivate, a ja ne bih da vas nazovem "shkije", ne dozvoljava mi moje obrazovanje) nemamo nikakvog uticaja.
Nezavisnost stize.....spremite se!

od kada tako obrazovani ciste ulice i nose djakove cementa ?!!!

Vi sami sebe nazivate šiptarima, mi sebe ne zovemo škije, mi smo jednostavno GEDŽE, i ne stidimo se toga. A to što kažeš da Kosovo nikad nije bilo srpsko, tu si se nešto zajebo. Kosovo je bilo srsko i takvo će ostati. Uskoro će nestati i vaš zaštitnik USA, jer će se sama urušiti. Sve su se velike sile same urušile pa će i ova američka sila nestati. Kosovo je Srbija.

Bićete nezavisni, kad vam amerikanci nadju državu na Marsu.

Поздрав учецницима,
сматрам да је напотребно бити реторичан јер сви знају да је Косово колевка Српства и ако да Бог то ће и остати.
А г.Краснићи-ју могу да кажем да им лично завидим јер су постигли нешто што ми још чак ни у овој цитуацији нисмо,а то је СЛОЖНОСТ!
Међутим жело бих да га потсетим да Србија није изгубила рат на бојном пољу бећ на полтичком и то издајствима,неспособношћу наших полтичара и неслогом,што свима њима и Вама иде итекако у корист.
Ако,као што се представљаш, добар си познаваоц историје и добар аналитичар онда сигурно знаш да у Српском народу постоји изрека:
"КО СЕ НЕ ОСВЕТИ ТАЈ СЕ НЕ ПОСВЕТИ"...
...до чега надам се неће имати потребе!

Poštovani Gospodine Krasnići,
ako se već pozivate na istoriju,ona Albancima ne ide u prilog,jer tragovi kulture
koji su ostavili Iliri ne pripadaju vama,iako vaši naučnici su uporno pokušavali
da dokazuja da vodite poreklo od Ilira.Kako je moguće da takvi "Iliri" nisu uzeli
hrišćanstvo? O tragovima Srba ne treba da pričam jer su vidljiva na celom Kosovu. Realnost o kojoj vi pričate je drugačija.Vaš talenat za razmnožavanjem vam je omogućio da imate etničko pravo na prostor gde
živite dok Srbi imaju istorijsko pravo.Kompromis treba tražiti,kroz stalnu
toleranciju i pomirenju pomenutih prava,jer tamo gde nema tolerancije
bezpredmetno je govoriti o kulturi !
Pozdrav!
Miletic

mileticu. imam samo jedno pitanje za vas; koje su veru imali albanci prije dolaska turaka na balkan!!!

albanci su kao islamismi dosli na Balkan kad su vodjene borbe na Siciliji prvo su tamo dosli sa arapima..to je narod koji je nekoliko puta veru menjao uvek kako odgovara potrebama a da je to tacno odite u okolinu grada Barija pa cete da vidite koliko siparskih sela imato su ti siptari ili albanci koji su ostali od tog vremena deo je presao u danasnju albaniju..inace oni su stalno veru menjali njihova postojbina je danasnji azerbejdzan i cecenija sa cecenima imaju slicnosti i po jeziku i po narodnim plesovima....oni nemaju nikakve veze sa Ilirima cak su i sami Austrijanci ..na primer i ambasador careske austrije u beogradu Benjamin Kalaj tada govorili da su srbi hrvati i ostali juzni sloveni Iliri..jel da su albanci Iliri imali bi odlicnu kulturnu tradiciju a oni je nemaju jel su jedan nomaddski ratnicno stocarski narod...prvi universiteti za Albance su osnovani 50 i 60 godina 20 veka..treba smao po logici stvari misliti i gledati dovoljno je gledati karte i istorijske cinjenice a ne voditi dnevnopoliticku retoriku tako jeftinu i ispraznu ..kada je pretedent na Vizantijski presto JOVAN MANIJAK vodio borbu za presto sa svojim konkurentom on je pozvanao Arbanaska plemena sa Sicilije koja su tu sa Arapima dosli kao najamnici u pomoc..kako su Grci posle postigli sporazum medju sobom albanci su ostavljeni na cedilu na tudjoj zemlji grckoj i srpskoj i tako su ostali u danasnjoj albaniji..pustimo mi njihove zelje da su oni potomci divnog i kulturnog Ilirskog naroda..to su ustvari bili srbi i hrvati i ostali juzni sloveni jel nebi Ljudevit Gaj i Vuk Karadzic osnovali i podrzavali ILIRSKI POKRET..gospodo to su cinjenice i bilo kakve glupe i isprazne politicke gluposti su suvisne pred njima jedno su zelje adrugo istorijske cinjenice..drugo svi u novije vreme osporavaju srbina pravo da su autohtoni narod na ovi prostorima ato je isto budalastina jel ne samo da su autohton balkanski vec i evropsi narod dokazuje cinjenica da vec sevreni srbi takozvani Luzicki srbi zive cec stotinama godina na severu u nemackoj kao jedina nemacka nacionalna manjina evo vidite www.sorben.de i to je neoboriv dokaz srpske samobitnosti na balkanskim i evropskim prostorima tako da sve teze albanaca padaju u vodu

Ama, šiptari ni kao islamisti nisu došli na Balkan. Zato ih ima u tri vere. Sem konjaka Skender-bega, koji je šiptar u svetu poznat. Prisvojili su i majku Terezu kao svoju i ako se zna da je ona po ocu Cincarka.

pa mnogo si pametan bre anoniman sve stoje kulturno su potekli od serba pa cak i nemci a stose tice ilira nemoj uzeti u obzir samo jednu deklaraciju jednog ambasadora vec citaj svetsku istoriu pa ces vidjeti kosu iliri i ko danasni albanci a sto se tice cecenije i azerbedjana tosu islamizirani sliveni ili ako hoces rusi

Ti, "jean" si mnogo glup, kao da te pravio krapinski čovek.

Iliri su bili hrišćani pravoslavne vere i takvi su ostali ima ih vrlo malo na balkanu pod nazivom Cincari. I majka Tereza je po ocu cincarka. A, za šiptare se nezna odakle su došli. Nauči malo istoriju religija, pa ćeš videti da vas nigde nema.

Javljam se iz Slovenije.Čitam vaše komentare i potpuno sam neutralan,znam samo to da šiptari su naj gore zlo u Evropi.To nisam ja izmislio več činjenice.
Kao prvo šiptari su uveli artikal heroin i oni se financiraju iz te delatnost-po Evropi prodaju-kupuju nekretnine a i šalju novac u svoju maticu da kupuju srpske kuče.Pa od kuda im novac ništa dole ne rade i za vreme SFRJ nisu radili,politika jim je bila samo natalitet.U bilo kojoj državi Evrope i Amerike, šiptari su najokrutniji kriminalci.Bilo kome da kažeš za šiptara ljudi neče da imaju posla nikakvog sa nijim..Zašto?Taj otpor do šiptara nije samo u Srbiji,svugdje.Kakvi so to ljudi,ubijaju,siluju.Neznam zašto se vređaju ako ih zoveš šiptar-pa to je bolje nego da ih zoveš koljač,ubica,primitivac.Krasniči savlađuje srpsku gramatiku bolje od mene.Izvinjavam se na mojoj gramatiki,ali čete me razumeti.Pozdrav.

kao prvo ovo sto Albanci su po Evropi kako kazes ti ucibe, dileri, .... to je sto albanci nikad nisu imali prava i u jebenu SFRJ i kao sto je na svim bicima koji zive u ovoj surovoj planeti da -prezive- , ti mislis da nema dilera sto je slovenac nacija bez identiteta, ima ima i ubice i svasta imate i vi, a malo historie mi Albanci so svim vama ovde u balkanu dali sve vi kad ste dosli ovde svi vi slovenci srbi kroati macedoni(cigani) vi ste jeli sa prstima,a da mi smo bili naj nemilosrdni pirati i adriatic i da mi smo imali jednih od najvecis heroa sveta ka sto je SKENDER BEU on ima statuju u rim u vienu on se borio za hriscanstvo i za ALBANIJU u kojoj je bilo i KOSOVA i QAMRIJA sto je uzela grcka grci su najveci racisti na svetu i I u ALBANIJU je bilo i teritorija do NISA sto se zvala KOSOVA i imamo u crnojgori teritoriju tako dalje i take dalje mi imamo velike razlike sa vama, samo nas jezik je tako odavno prican da vi u relaciju sa nama ste SVEZ narod i jezik i sve a NEZAVISNO KOSOVA qe bitu u roku od 2 meseca TUNG. zelim vam prijatanu novu godinu pozdrav iz Prishtinë

Odgovor za bujar
To što niste imali prava u SFRJ se slažem ali to vam nedaje pravo da nastupate kao teroristi i da prodajete heroin po svetu-pa iz toga se financira vaša pokrajina.To znaju i ptice na grani.
Kakve veze ima istorija-vidim da svi se vadite na tu temu.
Što se tiče rasista grka-mogu da ti kažem samo to da tvoj narod voli samo sebe druge ne poštiva samo ako ga treba kad ga ne treba više dobije metak.
Upravu si da skender beg je bio nemilosrdan pirat,pa takvi ste i ostali to su geni.Jesi li kad čuo da Slovenac bio pirat.
Što se tiče nezavisnog južnog dela Srbije-meni je svejedno kako če biti,znam samo to da niste sposobni voditi takvu stvar a znam i to da čete sve raditi na silu jer v živite još u 15 veku kao što po mentalitetu i intelegenciji.Ne mislim se s tobom nadmudrivati samo da znaš daleko neka bude tvoja kuča od moje.

Matjaz, jedna poslovica kaze: "Konja koga nisi jahao.........!?". Govoris neke gluposti i non-stop ti je pamet u heroinu.Da te nije slucajno zajebo neki Albanac prilikom kupoprodaje pa se sada svetis na ovome sajtu? O Albancima moze govoriti iskljucivo osoba koje poznaje istoriju i ko je bistar u glavi,za razliku od tebe.O Slovencima smo oduvek imali dobro misljenje, ali si ti verovatno izuzetak i odbacen od sredine i drustva pa zato blebeces i kukurices iz tamo neke misje rupe.Najbolje bi ti bilo, da se manes ovakvih stvari jer su za tebe preveliki teret, i bolje je da ides i da se lecis i da prestanes da budes predmet zajebancije.Takvima kao ti bi trebalo da se zabrani da se mnoze jer ce da gade sredinu,prdezu jedan.
P.S Cisto sumnjam da si Slovenac jer pravi Slovenac ne pada toliko nisko!?