petak 26. jul 2013.
RSS

Ahtisarijev predlog daje legitimitet etničkom čišćenju srba

Pogaženi temeljni principi UN

Sasvim je jasno da plan finskog diplomate o rešavanju statusa Kosmeta daje zeleno svetlo ostvarivanju nove albanske države koja ima svoje korene u zločinu svih vrsta
piše: Budimir Milutinović

Pregovori u Beču bili su više dekoracija nego prava rasprava, što otkriva suštinu po kojoj postizanje kompromisa zapravo nije bilo ni u planovima autora statusnog predloga za Kosovo i Metohiju. Time je u kosmetskom pregovaračkom procesu nastavljena praksa grubog kršenja temeljnih principa Ujedinjenih nacija u koje spada: garantovanje teritorijalnog integriteta zemalja - članica, nemešanje u unutrašnje stvari drugih država i rešavanje sporova pregovorima.

Predlog Martija Ahtisarija, osim što krši međunarodni pravni poredak, daje i legitimitet etničkom čišćenju Srba od strane Albanaca sprovedenog pod zaštitom NATO snaga. Da je to tačno, potvrdio je sam Hašim Tači, lider Demokratske partije Kosova i bivši komandant OVK, priznajući bečkom dnevniku Esterajh da su Albanci proterali Srbe sa Kosmeta uz pomoć NATO alijanse.

U velikoj lepezi anticivilizacijskih postupaka Albanaca koje opravdava Ahtisarijev plan nalaze se i najjednostavniji kriminalni zločini otimanja tuđe imovine, od poljoprivrednog zemljišta do kuća i stanova. Tokom decenijskog pljačkanja srpske imovine, a posebno u periodu od kada je Kosovo i Metohija pod nadzorom međunarodnih snaga uzurpirano je preko milion parcela ploljoprivrednog zemljišta koje je bilo u vlasništvu nealbanskog stanovništva, ugrožena je nepokretna imovina Srba koja čini 58 odsto od ukupne površine nepokretnosti na Kosovu i Metohiji, a tu su i srpska potraživanja 11,6 milijardi imovine države Srbije u kojoj je i vrednost EPS-a na Kosmetu koja se procenjuje na oko tri milijarde dolara.

Ako se sve ovo uzme u obzir, onda je jasno da plan finskog diplomate o rešavanju statusa Kosmeta daje zeleno svetlo ostvarivanju nove albanske države koja ima svoje korene u zločinu svih vrsta.

Boltonova objektivnost
U poslednje vreme sve je više zapadnih političara svesnih loših posledica forsiranja statusnog procesa. Tako je nedavno Džon Bolton, bivši stalni predstavnik SAD u UN, izjavio za radio-stanicu Glas Amerike da je teza o neizbežnoj nezavisnosti Kosmeta ispod svake kritike. U tom kontekstu Bolton je istakao da su ultimatumi i nametanja svakojakih šema od spoljnih faktora put ka konzervaciji nestabilnosti i opšte krize na Balkanu. Prema Boltonu, status može biti definisan samo neposrednim pregovaračkim postupkom Beograda i Prištine. Posrednici u toj situaciji mogu samo da disciplinuju pregovarače, ali ne i da nameću veštačke rokove.

Na strani Albanaca
Džon Bolton je u pomenutom intervjuu oštro optužio američku administraciju zbog njenih simpatija prema Albancima i rekao da je greška ići na Savet bezbednosti sa neusklađenim Ahtisarijevim predlozima koji nisu uvažili nijednu srpsku opravdanu argumentaciju. Takođe je izjavio da bi, bez obzira na pravdanja Stejt departmenta, nezavisnost Kosmeta predstavljala presedan za sve ostale slične situacije u svetu i da niko, pa ni UN, nemaju punomoćje da rasparčavaju Srbiju. Naročito sada "posle pada režima Slobodana Miloševića i stvaranja demokratske države" skrojene po zapadnim principima. U suprotnom, to će biti prvo u istoriji Ujedinjenih nacija grubo kršenje suvereniteta jedne demokratske države članice i jednog od osnivača UN.
Na kraju treba reći i to da je Stejt department pokušao krišom da izbaci tekst intervjua Boltona sa sajta Glasa Amerike, ali novinari su optužili vladu za političku cenzuru i tekst je morao biti vraćen. Ovo je još jedan primer o kakvoj demokratiji Amerika vodi računa i sprema mlade države za nju.

Lideri kosovskih Srba traže kažnjavanje krivaca
Lideri kosovskih Srba izrazili su nezadovoljstvo zbog toga što vinovnici nasilja na Kosovu od 17. marta, ni posle tri godine, nisu osuđeni i ocenili da kosovski Albanci zato i danas prete nasiljem za slučaj da ne budu zadovoljni konačnim statusom Kosova. Marko Jakšić, Oliver Ivanović i Nebojša Jović pozvali su međunarodnu zajednicu da očuva red i obezbedi sigurnost u Pokrajini, a da, ako to ne može, zaštitu kosovskih Srba prepusti Srbiji. Predsednik Zajednice srpskih opština i naselja na Kosmetu i član beogradskog pregovaračkog tima Marko Jakšić ocenio je za Betu da je 17. mart bio planski organizovan u cilju etničkog čišćenja Srba i da zbog toga niko nije do sada odgovarao.

Projekat nezavisnog Kosmeta zasnovan na nasilju
Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je, povodom godišnjice etničkog nasilja na Kosmetu, da se projekt nezavisnog Kosmeta "u potpunosti zasniva na nasilju, pretnjama i stalnom etničkom čišćenju Srba i nealbanaca". "Srbija se snažno zalaže da se saglasno izričitim obavezama iz Rezolucije 1244 garantuje bezbednost i sigurnost Srbima i drugim nealbancima na Kosmetu. Posebno zahtevamo da se spreči i najstrože kazni svaki oblik nasilja albanskih terorista.