petak 26. jul 2013.
RSS

Čeda pustio Spasojevića

Ako je Rade Terzić bio pripadnik tzv. zemunskog klana, onda je Čedomir Jovanović bio istaknuti pripadnik mnogih klanova, pogotovo zemunskog lllTerzića nisam nikada video u Šilerovoj - za razliku od Čede koji nije izbijao odandelllApsolutno sam siguran da je Terzić imao sa Đinđićem nekakav dogovor povodom puštanja Spasojevića i ostalih iz pritvora lllOslobađanje Spasojevića ipak je završio Čeda, bio sam sa njim u CZ

Mnogi su ubeđeni da je postojao trougao Đinđić-Terzić-Čeda i da je bitno uticao na neke događaje iz najnovije istorije Srbije.


Kako ste primili deo optužnice protiv bivšeg Okružnog javnog tužioca u Beogradu Radeta Terzića da je bio, kako ga sumnjiče, pripadnik zemunskog klana? Imate li vi takva saznanja? Da li je i on održavao odnose sa Dušanom Spasojevićem i bio jedan od posetilaca Šilerove?

- Cela ta priča je potpuno smešna! To je očigledan dokaz da je tandrkanje o predmetu politička pozadina atentata - obična farsa. Jer, kako je to, i zašto, odjednom baš sada postalo aktuelno? Postavlja se i pitanje: kako to nije bilo istraženo odmah, 2001. godine, kada je Spasojević sa ostalima bio pušten iz pritvora?! A i pitanje je: zašto eks ministar policije Dušan Mihajlović nije tada pokrenuo istragu o tome, kako je došlo do svega toga, već se to čini danas, skoro šest godina kasnije? Mihajlović još nariče po novinama kako on, eto, nije ni znao neke stvari. A sve je to najobičnije bla, bla, bla koje Srbija mora da čita i sluša od tog „bezgrešnika“.


Niste rekli ni reč direktno o samom Terziću...

- Pa, nisam od onih što izmišljaju da bi zadovoljili nečiju maštu. Što znam: to i govorim. A znam samo da Terzić nije bio pripadnik nikakvog klana. On jeste na ličnu urgenciju izdejstvovao da Dušan Spasojević i ostali budu pušteni iz zatvora, ali to ne znači da je sa bilo kim bio kompanjon. On je radio ono što su od njega tražili političari, kao što to danas rade neki drugi u pravosuđu i tužilaštvu. Uostalom, šta bi sa svom onom silnom galamom i halabukom oko Terzića?! Možda su se samo šalili?! Ili su se možda dogovorili?!


Srbija je u gorem stanju od mnogih okolnih zemalja, a čini se da „bezgrešnika“ ima više nego sve one zajedno. Neki će vam zameriti - da od Terzića pravite „bezgrešnika“...

- Ne pada mi na pamet da „perem Terzića“, niti bilo koga drugog! Naš problem je što se danas ovako lako lepe etikete ljudima da su pripadnici ovog ili onog klana, ove ili one mafije. Kako je krenulo s mafijama, mislim da ćemo na kraju biti zemlja sa najviše mafija na svetu! Italija je već mala beba za nas! Danas su mafije postale moda, kako za tužilaštvo tako i za medije. Kad namerače da nekoga sigurno ocrne - onda ga prvo isprozivaju da je bio pripadnik ovog ili onog klana, a pri tom niko i ne pokušava da makar izanalizira ni definiciju pripadnosti klanu ili mafiji.


Da se ne stekne utisak da u Srbiji nema nikakvih klanova?!

- Ako je Terzić bio pripadnik tzv. zemunskog klana, onda je Čedomir Jovanović bio istaknuti pripadnik mnogih klanova! A pogotovo tzv. zemunskog. Nezavisno od svega, Terzića, za kojeg tvrde da je bio „pripadnik“, nisam nikada video u Šilerovoj. Za razliku od Čede koji, eto, kao nije „pripadnik“, iako nije izbijao odande! To je očiti primer dvostrukih aršina koji se danas primenjuju u našem pravosuđu i politici.


Da li je LJiljana Buha, kao što neki tvrde, zaista dovođena kod Terzića i Nebojše Maraša da se žali na muža (LJubišu Buhu Čumeta)?

- Zaista ne znam da li je ona išla da se vidi sa Terzićem, ali znam da se sa Marašem videla i da je dala obiman iskaz. I, to je jedan od glavnih razloga zbog kojih je Maraš pobegao sa suđenja. Zamislite situaciju: LJilja, koja je u to vreme bila prijavljena kao nestala ili oteta (o tome su i mediji tada dosta pisali), dolazi na zakazani sastanak sa državnim tužiocem, koji od nje uzima iskaz i to ne prijavljuje nikome. Tada je, kao što se zna, već uveliko trajao medijski rat između Spasojevića i LJubiše Buhe Čumeta i prosto je neverovatno da Maraš, tadašnji tužilac, nije obavestio policiju ko mu sedi u kancelariji.


Da li bi se i time morali pozabaviti oni koji sada istražuju političku pozadinu atentata?

- Naravno. To je jedan od pravaca istrage kojim bi tužilac trebalo da krene. Jer, postavlja se pitanje: otkud taj isti Maraš u predmetu za ubistvo pokojnog premijera Đinđića?! Tim pre što malo ljudi zna da su Maraš i, recimo, Miša Milićević bili prve komšije, a da je optužnica za atentat pisana u sedištu BIA i da se Jovan Prijić uopšte nije ni oko čega bitnog pitao. Ima toga još dosta, ali je sve teško isterati na čistac. Mnoge maske još nisu pale.


A da li je Terzić mig za puštanje Spasojevića i ostalih zaista mogao dobiti od Đinđića?

- Apsolutno sam siguran da je Terzić imao sa Đinđićem nekakav dogovor o tome, ili da ga je pitao za mišljenje povodom puštanja Spasojevića i ostalih iz pritvora. Samo, ne verujem da mu je to premijer rekao onako u prolazu, kako je to Terzić opisao. Ne zaboravite: to je tada bio najviše eksponirani slučaj u javnosti. Zar ministar Mihajlović nije mahao ostavkom ako taj slučaj ne bude rešen?!


Ako je zaista bilo tako, neki će biti spremni da kažu kako je Terzić onda manje kriv nego što izgleda...

- Terzićeva greška je u tome što on pokušava da se ponaša i da igra po principu „hoću kakim, neću kakim“. Doduše, on drugačije i ne može. I ima taj premnogo putera na glavi! Tako, uostalom, prolaze mnogi poslušnici.


Po prirodi stvari, za izlazak Spasojevića i ostalih iz pritvora malo su bila i Terzićeva „obavezujuća uputstva“. Odluke su donosile sudije, imate li saznanja ko je njima u tom smislu davao instrukcije i naloge?

- Prvo, cela ta priča o tužiocima i sudijama koji su potpisivali razna uputstva i raznorazne papire čisto je protokolarno-administrativne prirode. Sve je to moralo da bude odrađeno da bi se zadovoljila zakonska forma. Celu priču o puštanju Spasojevića iz zatvora završio je Čeda Jovanović! Zato stvarno ne znam dokle ćemo više da se kurvamo i pravimo blesavi!? Da je Čeda bio u glavnoj ulozi, a ne nekakvi Terzići, to znaju i mala deca!


Po vama, Čeda je izgleda naređivao i sudijama, bez čijeg potpisa Spasojević ipak nije mogao da izađe iz zatvora...

- Ne kažem da je Čeda naređivao bilo kome. Samo kažem da je vršio ogroman pritisak na pravosuđe da se Spasojević i njegovi puste napolje. I sam sam prisustvovao jednom takvom telefonskom razgovoru između njega i Terzića. Uostalom, ovo o čemu govorim dobro zna i Dušan Mihajlović, iako se sada femka kao da ni o čemu nema pojma. Pa zar nije Čeda obavestio Mihajlovića kako Slobodan Pažin ima neka druga saznanja o toj otmici?! I, danas se Pažinu sudi zato što je radio svoj posao, a Čeda ladi jaja na Mikonosu. Ipak je politika čudo!

U ISTOM SMO „HOTELU“

Terzić i Goran Kljajević su posle 5. oktobra, a donekle i posle
protesta opozicije zbog izborne krađe 1996/97, bili važni Đinđićevi
ljudi, a onda se obojica našla u pritvoru. Kakvi su bili njihovi
međusobni, i odnosi sa samim Đinđićem? Da li je tačno da su Terzić i
Kljajević rođaci?

- Odgovore na takva pitanja zaista ne znam. To ćete morati Terzića i
Kljajevića da pitate. Ako hoćete, mogu i ja da ponešto pitam Kljajevića
pošto smo još komšije. Boravimo u istom hotelu. A mogao sam donedavno i
Terzića...


Otkud sve to znate, otkud tolika kategoričnost?

- Lično sam sa Jovanovićem dolazio u Okružni zatvor kada je kod upravnika, u njegovoj kancelariji, urgirao da Spasojević bude pušten! Čeda je tada pokojnom Dušanu govorio kako mu je njegovo izvlačenje iz CZ „prioritet broj jedan“. Ne razumem, posle svega, šta je tu uopšte više nejasno i kome je danas još potrebno da se kurva oko te „epizode“?!


Ako je sve tako jasno, zašto se policija i tužilac nisu time ozbiljnije pozabavili?

- Znam da će mnogi možda reći kako ja povodom te „epizode“ lažem. Već vidim histeriju pojedinaca. Dobro, ne mora se verovati meni. Ali, šta ćemo sa desetinama drugih svedoka koji sve to mogu potvrditi?! Šta ćemo sa službenim beleškama, šta ćemo sa izjavama svedoka-saradnika koji su potvrdili ovu priču?! Neće biti valjda da naš narod uzalud govori: „ako laže koza, ne laže rog“.


Zar bi to bilo prvo „laganje rogova“?

- Naravno da ne bi. I sam sam svestan da, očigledno, nije politički interes da se ide jedinim mogućim pravcem. Pravcem istine. Istina boli. Uostalom, da li postoji iko ko misli da je tamo neki sudija nekog opštinskog suda smeo da napiše takvo rešenje, a da pre toga nije dobio odobrenje ili nalog sa vrha?! Nemojte, molim vas! Evo, neka me Terzić pogleda u oči i neka kaže da lažem, pa da sednemo za poligraf. Bilo bi veoma zanimljivo.