Glas Javnosti

FALE NAM KROJAČI: Naša zemlja ima potencijala za proizvodnju kvalitetnijih odevnih predmeta

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Tekstilna industrija Zapadnog Balkana u narednom periodu trebalo bi da bude okrenuta ka malim, visokokvalitetnim serijama za poznate brendove. Ovo je zaključak učesnika regionalne radionice namenjene ovoj oblasti privrede, koja je sredinom prošlog meseca održana u Skoplju, a koja je okupila više od 20 predstavnika Srbije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Albanije.

Naša zemlja je prepoznata kao pouzdan partner za proizvodnju kvalitetnijih odevnih predmeta, kažu u Privrednoj komori Srbije (PKS).
Poslednjih nekoliko godina, brza moda je dosta uticala na tekstilnu industriji i promenila zahteve kupaca, u smislu potreba za velikim serijama jeftinih odevnih predmeta. Još postoji potreba za proizvodnjom manjih serija kvalitetnije garderobe. Srbija je pored Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine prepoznata kao pouzdan partner, a prednost je geografski položaj koji garantuje brzu isporuku.

- U Srbiji trenutno posluje 1.600 privrednih društava koja zapošljavaju oko 60.000 radnika, dominatno žensku radnu snagu. Prema zvaničnim podacima, oko 430 tekstilaca beleži izvozne aktivnost čija je vrednost izvoza 1,1 mlrd EUR. Uzimajući u obzir činjenicu da je u Srbiji za proizvodnju tekstilnih proizvoda i odevnih predmeta registrovano oko 1.100 pravnih lica, može se reći da gotovo 40% privrednih društava beleži priliv deviznih sredstava, kao posledicu izvoznih aktivnosti - kažu Novostima u PKS.
Prema podacima koje imaju u PKS, treću godinu zaredom zabeležen je rast vrednosti izvoza, što pokazuje da kapaciteti naše tekstilne industrije postoje. Ipak, ono što u budućnosti može predstavljati problem, jeste nedostatak stručnih kadrova koji bi bili u mogućnosti da isprate modernizaciju tehnoloških procesa u okviru indutrije tekstila. Velike kompanije traže kvalitetne i obrazovne mlade kadrove, pa je dualni model obrazovanja najbolji način da se odgovori potrebama privrede i zahtevima tržišta.
- Realizacija dualnog modela obrazovanja u području rada Tekstilstvo i kožarstvo otpočela je kroz projekat podrške Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) 2013. godine, kada su se prvi učenici školovali po takozvanom kooperativnom modelu obrazovanja za obrazovni profil modni krojač. Od 2018. godine kada je ovaj profil modernizovan, interesovanje privrede za njim ne jenjava. Nakon toga je na inicijativu privrede razvijen obrazovni profil industrijski krojač za potrebe autoindustrije, a potom i mehaničar tekstilnih mašina - podsećaju iz PKS.

Za generaciju učenika 2023/2024., prijavile su se 33 kompanije, koje su spremne da obezbede 343 mesta za učenike na učenju kroz rad u 22 opštine u Srbiji, za pet obrazovnih profila od postojećih sedam. Do sada je ukupno oko 950 učenika prošlo ili se trenutno školuje za jedan od profila iz oblasti tekstilstva i kožarstva po dualnom modelu. Saradnja je uspostavljena do sada sa ukupno 45 kompanija i 22 srednje stručne škole.
Projekat za podršku usavršavanju i prekvalifikacijama u industriji tekstila, odeće, kože i obuće
Inače, PKS je u saradnji sa Evropskom konfederacijom odeće i tekstila EURATEX, pokrenula novi projekat za podršku usavršavanju i prekvalifikacijama u industriji tekstila, odeće, kože i obuće (TCLF). PKS, zajedno sa Univerzitetom u Kragujevcu i Tehničkim fakultetom u Čačku, biće jedan od 19 partnera na ovom projektu, čija je ukupna vrednost 3,8 mil EUR, i koji će trajati četiri godine.
Projekat ima za cilj da ujedini Evropu u veštinama i prekvalifikacijama TCLF radne snage, što će omogućiti industriji da se pripremi za budućnost i postizanje održive i cirkularne ekonomije. U fokusu je nedostatak veština u industriji, identifikovanje potreba za specifičnim umećima, kao i razvoj novih nastavnih programa za održivu industriju.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR