Glas Javnosti

SINIŠA MALI O POVEĆANJU PENZIJA: Evo kada će se naši penzioneri obradovati

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

"Na jesen ćemo videti kakvi su nam rezultati, te da li ima prostora za još jedno povećanje penzija do kraja godine", rekao je ministar finansija Siniša Mali.

"Nikada plate i penzije nisu rasle na uštrb stabilnosti. Proces je obrnut. Onog trenutka kada procenimo da imamo viška novca u kasi, da su performanse bolje od planiranih i da imamo nove izvore rasta, onda taj višak odlazi na dalji rast plata i penzija. Rekao sam da ćemo na jesen videti kakvi su nam rezultati, te da li ima prostora za još jedno povećanje penzija do kraja godine. Rast životnog standarda i stabilnost su podjednako važni faktori i jedno ne sme da isključuje drugo", naveo je Mali.

Govoreći o ekonomskim rezultatima Srbije, Mali je istakao da je javni dug danas na nivou 47,6 odsto BDP, dok je prosečna zaduženost evrozone 89 odsto, kao i da je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva istakla da je Srbija "svetla tačka u ekonomiji".


Dodao je da će rast 2027. godine, zahvaljujući programu "Skok u budućnost - Srbija 2027" i projektu EXPO 2027, dostići planiranih 100 milijardi evra BDP-a, što će biti tri puta veći BDP odnosu na 2012. godinu, kada je iznosio 33 milijarde evra.

Na pitanje ima li razloga za skepticizam kada je reč o obećanju da će do 2027. godine prosečna plata biti 1.400 evra, dok će prosečna penzija i minimalna zarada biti po 650 evra, Mali je rekao da je isti skepticizam vladao i kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao da će prosečna plata biti 500 evra, dok ona danas iznosi više od 800 evra.



Glas javnosti/A03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR