Pored gvožđa, kopriva je bogata mineralima poput kalcijuma, magnezijuma, fosfora i sicilijuma.
Fitoterapeuti ističu da ima i antibakterijska, antivirusna, protivupalna i diuretička svojstva. Čaj od koprive podstiče izbacivanje tečnosti iz organizma pa utiče i na regulaciju krvnog pritiska.
A za bolju krvnu sliku, pripremite sok. Koprivu možete da kupite na pijaci, a ako ovih dana idete u prirodu, možete i sami da je uberete.
Foto: unsplash
Potrebno vam je:
40 vrhova mlade koprive
1 kilogram limuna
4 l vode
5 kesica limuntusa (50 g)
3 kg šećera
Priprema:
Ubranu koprivu dobro operite u hladnoj vodi nekoliko puta. U blenderu sameljite što sitnije i ostavite da odstoji u posudi. Dobro operite limun s korom, iseckajte ga na četvrtine i izmiksujte u blenderu. Usitnjenu koprivu i limun pomešajte, prelijte vodom, dodajte limuntus i dobro promešajte. Mešavinu prekrijte krpom i ostavite da odstoji 24 časa. Onda koprive i limun procedite i dodajte šećer. Ostavite da odstoji uz povremeno mešanje. Kada se šećer rastopi, možete da napravite sok.
U frižideru u staklenoj flaši sok koristite sedam dana, ili zaledite u plastičnim teglama u zamrzivaču.