Glas Javnosti

Krastavac i paradajz ne treba stavljati zajedno u salatu: To je šok za organizam

Hrana
Autor: Glas javnosti

Ako imate "osetljiv" stomak, obratite pažnju.

Salata od krastavaca i paradajza sa mirođijom, solju, biberom i biljnim uljem je jednostavna, ukusna i veoma popularna, ali i izvor brojnih kontroverzi. Nutricionista Alena Paretsku otkriva u čemu je tajna ovog problema.

Procesi fermentacije

Iako je ova salata veoma popularna, postoje dokazi da se sve moguće prednosti povrća kada se pomešaju u jednoj salati mogu delimično neutralisati. Kombinacija krastavaca, paradajza i mirođije izaziva procese fermentacije u želucu i crevima, što može rezultirati nadimanjem i iritacijom digestivnog trakta.

Neutralizacija vitamina

Paradajz sadrži veliku količinu askorbinske kiseline (vitamin C), dok krastavci sadrže enzim askorbinazu koji razgrađuje i neutrališe ovaj vitamin. Ova međusobna neutralizacija može dovesti do smanjenja aktivnosti vitamina C u organizmu.


Opterećenje digestivnog trakta

Krastavci sadrže mnogo vode i vlakana, dok paradajz ima dosta kiselina, što može opteretiti digestivni trakt. Kod osoba sa osetljivim crevima, konzumiranje ove salate može rezultirati dijarejom.

Reakcija neutralizacije

Krastavci formiraju alkalno okruženje, dok paradajz ima kiseli sastav, što dovodi do reakcije neutralizacije. Ovo može rezultirati smanjenjem aktivnosti korisnih jedinjenja koja se nalaze u ovim vrstama povrća.

Iako je ova salata tradicionalno obožavana, važno je uzeti u obzir njene potencijalne negativne uticaje na organizam, posebno kod osoba sa osetljivim digestivnim traktom.



Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR