Glas Javnosti

KREĆE IM SEZONA: Jagode mogu biti sveže danima ako ih čuvate na pravi način

Hrana
Autor: Glas javnosti

Kako računi za hranu postaju sve veći, a naši novčanici tanji, nije ni čudo što tražimo nove načine da što duže zadržimo hranu jestivom.

Korisnica Reddita po imenu Kris zatražila je savet o najboljem načinu da jagode budu što duže sveže.

„Dobila sam više od tri kilograma jagoda. Koji je najbolji način da ih čuvam, da mi duže budu sveže? Pošto smo samo moj tata i ja, nema šanse da ih pojedemo sve odjednom“, napisala je.


A onda su počeli da se nižu komentari sa savetima:

„Samo ih zamrznem cele. Stavim ih u jednom sloju na pleh da se prvo zamrznu, a onda kada se smrznu stavim ih u kesu zajedno. Od nje uzimam koliko mi treba kasnije“, otkrila je jedna od njih.

„Ali samo ako želite ‘kašaste’ jagode nakon odmrzavanja. Odlične su za smutije i pravljenje marmelade, ne toliko za stvari kod kojih je važna čvršća tekstura“, upozorio je drugi korisnik.

Jagode u frižideru mogu da ostanu sveže i do osam dana, ali samo ako ih pravilno operete i čuvate u kutiji.

„Osim što ih zamrznete, možete ih i dehidrirati. Operite ih, a zatim isecite na male kriške i stavite u pleh na papiru za pečenje na oko 93° C oko dva sata, okrenite ih i nastavite da ih pečete oko 30 minuta do sat vremena kada se ohlade, čuvajte ih u vrećici sa zatvaračem ili u tegli“, predložio je jedan korisnik foruma.


„Jagode počinju da gube i ukus i hranljivu vrednost čim se odseku vrhovi. Zato nemojte seći vrhove. Ako nećete da ih jedete odmah, ohladite ih“, bio je još jedan komentar.

„Da biste što bolje sačuvali ukus, čim ih donesete kući, skuvajte ih u džem ili zamrznite“, savetovao je sledeći.

„Najbolji način za čuvanje svežih jagoda je da ih operete u rastvoru sirćeta, dobro osušite i stavite u zatvorenu posudu obloženu suvim papirnim ubrusima, a zatim ih stavite u frižider. Trebalo bi da ostanu sveže osam dana“, otkrila je još jedna korisnica.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR