Glas Javnosti

Adidas i Najk na sudu zbog pruga

Svet
Autor: Glas javnosti

Koliko bi pruga, raspoređenih na određeni način, trebalo biti na donjim delovima trenerke Najk – pitanje je kojim se Viši regionalni sud u Dizeldorfu bavi od ove sedmice, budući da je nemački Adidas tužio američku kompaniju.

Tri paralelne pruge dobro su poznati Adidasov zaštitni znak. U 2022. godini, ne po prvi put, kompanija je potražila zaštitu na sudu.

Adidas je tada u dve-tri pruge na spoljnim šavovima Najkovih trenerki prepoznao preveliku sličnost sa svojim dizajnom. Nemačka firma se od početka uspešno žalila na kršenje zakona.

U septembru 2022. regionalni sud u Dizeldorfu naredio je Najku da ne nudi pet modela trenerki u Nemačkoj, na šta se američka firma žalila.

Prošle godine sud je potvrdio presudu, ali se Najk ponovo žalio. U pritužbi je naveo da Adidas preusko gleda na pruge, koje su „svakodnevan, jednostavan i prirodan oblik dizajna“.

Bezbrojne kompanije oduvek su ukrašavale svoje sportske trenerke prugama sa strane, utvrdio je Najk, dodajući da ukras prugama ne daje nikakvu informaciju o tome ko je proizvođač.

Adidas se prethodno obratio pravosuđu Evropske unije.

Glas javnosti /B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR