Glas Javnosti

Hrvati danas biraju novu Vladu

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Vladu će u parlamentu predstaviti Plenković, kome je ovo treći mandat u nizu na čelu izvršne vlasti

Hrvatski sabor danas bira novu vladu mandatara Andreja Plenkovića, koja će imati 18 članova, među kojima su tri ministra iz reda Domovinskog pokreta.

Vladu će u parlamentu predstaviti Plenković, kome je ovo treći mandat u nizu na čelu izvršne vlasti. Osim članova vlade iz Domovinskog pokreta, od kojih su neki bivši HDZ-ovci, izvršna vlast ostaje nepromenjena kada je o ličnostima reč.

U Programu nove vlade od 2024. do 2028. ističe se pet prioriteta – uspešna, vitalna, pravedna, održiva i suverena Hrvatska.

U poglavlju o Uspešnoj Hrvatskoj posebno je izdvojena makroekonomska stabilnost, konkurentna privreda i sigurno tržište rada. Kao cilj navedeno je i da će prosečna neto plata dostići 1600 evra, da će se podstaći otvaranje 125.000 novih radnih mesta i stopa zaposlenosti od 75 posto.


U okviru poglavlja Vitalne Hrvatske naglasak je na osnaživanju porodice i podršci mladima. Poseban je fokus i na brizi o penzionerima, kojima će do kraja mandata ove izvršne najnižu penziju pripmati u iznosu od 750 evra.

Kada je reč o pravednoj Hrvatskoj u programu se kao cilj navodi nezavisno pravosuđe i borba protiv korupcije, a posebno se ističe i sloboda medija, zaštita ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, borba protiv nasilja nad ženama i decom, kao i dostupniji i održiviji zdravstveni sistem.

U okviru Održive Hrvatske prioritet je dekarbonizacija privrede, energetike i saobraćaja, gospodarenje otpadom i očuvanje bioraznolikosti.

Peti je prioritet Suverena Hrvatska u kojoj se navode ciljevi - sigurnost granice i unutrašnja bezbednost, zatim moderna vojska, briga o braniteljima i kultura sećanja.



Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR