Glas Javnosti

SIJARTO: Ne podržavamo članstvo Kosova u Savetu Evrope

Svet
Autor: Glas javnosti

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas da je stav te zemlje po pitanju članstva Prištine u Savet Evrope jasan - na podržava ga, o čemu je obaveštena i Priština.

Dodao je da Mađarska po tom pitanju ima principijelan stav, a to je da želi da vidi uspešnu finalizaciju dijaloga Beograda i Prištine.

"Smatramo da kad god je Kosovo podnelo zahtev za članstvo u nekoj međunarodnoj organizaciji, došlo je do povlačenja, odnosno koraka unazad u dijalogu. Dakle, prvo dijalog treba da bude uspešan, a onda treba da aplicira za članstvo. Ovo je naš opšti stav, ali na fer način smo ovo naše mišljenje podelili i sa Kosovom, tako da oni to odlično znaju", rekao je Sijarto za Tanjug, uoči početka Komiteta ministara SE u Strazburu.

Evropska unija smatra da nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) treba predstaviti u dijalogu, u skladu sa relevantnim sporazumima, izjavio je portparol EU Peter Stano.

On je za Radio Slobodna Evropa naveo da Brisel ne može da govori o sadržaju predloga iz Prištine, budući da je nepoznat za evropske institucije, ali je upozorio da se radi o pitanju koje treba rešiti u okviru razgovora Beograda i Prištine.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR