subota 29. jun 2013.
RSS
• Vesti •
Početna > Vesti > Ilić: Besplatne građevinske dozvole u roku od 30 dana

Ilić: Besplatne građevinske dozvole u roku od 30 dana

BEOGRAD - Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić najavio je danas da će posle usvajanja novog zakona građevinske dozvole biti izdavane u roku od 30 dana i biti besplatne.

"Rekonstrukcija je jedan normalan proces u svakoj vladi i to može uvek da se dogodi... O mojoj poziciji nisam razmišljao, neka o tome razmišljaju premijer i zamenik premijera. Ja sam lično radom svog ministarstva zadovoljan, došle su investcije, radi se puno i očekujem odlične rezultate", rekao je Ilić.

Govoreći o izdavanju građevinskih dozvola, ministar je, uz napomenu da je Srbija na kraju liste po tom parametru, najavio da će po usvajanju novih zakonskih rešenja one biti izdavane na jednom šalteru, u roku od 30 dana i da će biti besplatne.

"To su svet i investitori od nas tražili. Građevinska dozvola će se izdavati na jednom mestu, na jednom šalteru, za veoma kratko vreme do 30 dana i biće besplatna, a sukcesivno do upotrebne dozvole samo stvarne obaveze koje grad ili opština ulože u tu lokaciju će se naplaćivati", objasnio je Ilić.

On je precizirao da je zakon o legalizaciji gotov i da je trenutno upućen na mišljenje drugim ministarstvima, kao i da su sada odvojeni zakoni o legalizaciji i o prostornom planiranju.

Ilić je apelovao na građane da upisuju imovinu u Katastar nepokretnosti, navodieći da bez toga neće moći da stavljaju u promet i da trguju tim nepokretnostima.

"Ono iznosi 8.000 dinara.Upisuju se objekti gde nije sporna imovina i privatne kuće do 300 kvadrata, lokali do 100 kvadrata, vikendice do 200 kvadrata. Kod spornih objekata treba sačekati da se završi sudski proces", naveo je Ilić.

Ministar je dodao i da nije tačno da ne dolaze investicije u Srbiju, navodeći da je njegovo Ministarstvo iz nedavne posete Kini "donelo" ugovore u vrednosti od 900 miliona evra za Koridor 11, a koji će biti realizovani do kraja godine.