utorak 28. oktobar 2008.
RSS
• Vesti •
Početna > Vesti > Potera za jetijem

Potera za jetijem

„Poslali smo fotografije u Japan da ih analiziraju stručnjaci na univerzitetu u Kjotu,“ izjavio je Jagihara u Nepalu

Grupa japanskih alpinista tvrdi da su fotografisali tragove legendarnog jetija, uvereni da će njihove slike poslužiti kao dokaz postojanja džinovskog stvora koji prema predanju živi na vrhovima Himalaja.

Tim od sedam japanskih planinara proveo je 42 dana na padinama Mont Dolagirija u severnom delu Nepala, kazao je predstavnicima štampe Japanac Kuniaki Jagihara.

„Poslali smo fotografije u Japan da ih analiziraju stručnjaci na univerzitetu u Kjotu,“ izjavio je Jagihara u Nepalu. Za Jagiharu, koji je zajedno sa drugim entuzijastima osnovao „Japanski projekat Jeti“, to je bilo treće putovanje u navedeno područje.

Prema njegovim rečima, tim je uočio nekoliko otisaka u snegu na visini od oko 4.800 metara nadmorske visine. U jednom trenutku su, navodno, kroz dvogled videli i smeđu figuru, ali ne mogu sa sigurnošću da tvrde da je to bio jeti. Otisci stopa koje su našli ne mogu biti ljudski jer ljudi nose čizme, a životinje poput medveda nije moguće sresti na toj visini.

Otkriće japanskog tima nije zvanično potvrđeno.
Šerpasi i pastiri u Nepalu godinama pričaju priče o džinovskom majmunolikom stvorenju koje luta po vrhovima u blizini Everesta. Mnogi alpinisti u to veruju, ali čvrstih dokaza o jetiju još nema.

U prošlosti su brojni planinari svedočili o postojanju tog mitskog bića. Poslednji koji je izneo takvu tvrdnju bio je američki TV voditelj koji je prošle godine u blizini Mont Everesta uzeo odlivke tri otiska.
Džoš Gejts, voditelj programa na kanalu „SciFi“, izjavio je da je zajedno sa svojom ekipom pronašao tri otiska 28. novembra 2007. godine, dok su za potrebe emisije ispitivali istinitost priča šerpasa i seljaka koji žive u udaljenoj oblasti Kumbu.

Ključne reči: