petak 26. jun 2009.
RSS
• Vesti •
Početna > Vesti > Blok-flauta iz ledenog doba

NEMAČKI ARHEOLOZI SASTAVILI DELOVE NAJSTARIJEG INSTRUMENTA NA SVETU

Blok-flauta iz ledenog doba

Instrument je napravljen od kosti beloglavog supa, a dvanaest delova od kojih je sastavljena pronađeno je u najdonjem sloju iz vremena najstarijeg razdoblja gornjeg paleolita

BERLIN - Nemački arheolozi otkrili su nedaleko od grada Ulma flautu staru 35.000 godina i smatraju da je reč o najstarijem muzičkom instrumentu na svetu. Flauta je pronađena još u leto 2008, ali su arheolozi od tada radili na sastavljanju delova. Kako su slične frulice pronađene ranije u Francuskoj i Austriji novijeg datuma, profesor iz Tibingena Nikolas Konard ocenjuje da je „svakako reč o najstarijem instrumentu na planeti“.
Instrument je pronađen u planinskom predelu Švebiš Alb na jugu Nemačke, a kako ovo nije jedina blok-flauta iz ledenog doba pronađena u ovom regionu, nemački stručnjaci su ocenili da je muzika još tada bila deo svakodnevice.
Pronađena flauta napravljena je od kosti beloglavog supa, a dvanaest delova od kojih je sastavljena pronađeno je u najdonjem sloju iz vremena aurignacijena, najstarijeg razdoblja gornjeg paleolita.
Ekipa arheologa predvođena Konardom pre samo nekoliko sedmica je javnosti predstavila drugu arheološku senzaciju. U blizini mesta gde je sada pronađena flauta iskopana je mala statua žene napravljena od kosti mamuta, stara između 35.000 i 40.000 godina. Za tu, kako su je nazvali po mestu gde je nađena, „Veneru iz Šuplje stene“, ocenjeno je da predstavlja najstariju poznatu figuru čovekovog tela.
Svi zainteresovani će moći da vide flautu kao i „Veneru iz Šuplje stene“ na izložbi o ledenom dobu u Štutgartu od 18. septembra 2009. do 10. januara 2010.