petak 26. april 2013.
RSS
• Vesti •
Početna > Vesti > RTS dve godine na državnom budžetu

RTS dve godine na državnom budžetu

BEOGRAD - RTS će se, po usvajanju novog zakona o elektronskim medijima, finansirati direktno iz budžeta dve godine a ne tri kao što je prvobitno planirano. Nakon toga će se pronaći trajno rešenje za finansiranje javnog servisa.

Pomoćnik ministra kulture i informisanja Dragan Kolarević ističe da će se nacrt zakona o elektronskim medijima naći na javnoj raspravi od 8. maja, a da je planirano da do kraja maja ide na usvajanje Vladi Srbije.

Podsetimo, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić doneo je nedavno odluku da se ukida pretplata za RTS, kao i da će se javni servis finansirati iz budžeta tokom tri godine dok se ne pronađe drugo rešenje.

Kako Kolarević objašnjava, ipak je odlučeno da se taj period, iz finansijskih razloga, smanji na dve godine i da će se najverovatnije to voditi kao trajna državna pomoć.

Članovi radne grupe koja radi na ovom zakonu, ranije su se usprotivili ukidanju pretplate i najavili da će se ograditi od odluke Vlade Srbije da se RTS finansira direktno iz republičkog budžeta.

Kako se nezvanično saznaje od izvora iz Vlade, preostalo je još da se Vučić dogovori sa ministrom finansija i privrede Mlađanom Dinkićem o tome na koji način će se novac za RTS izdvajati iz budžeta i koliki će biti godišnji iznos.

Autor: Danas