subota 21. jun 2008.
RSS
• Vesti •
Početna > Vesti > Zemljani zajedno na Mars

Sledeća dekada biće u znaku dugih kosmičkih ekspedicija

Zemljani zajedno na Mars

SAD će poći u osvajanje Meseca i Marsa u saradnji sa drugim državama

PARIZ - Šef administracije NASA Majkl Grifin, izjavio je na zasedanju parlamentarne grupe za kosmos Francuske nacionalne asembleje, da će SAD poći u osvajanje Meseca i Marsa u saradnji sa drugim državama. On je ove projekte ocenio kao izuzetno skupe, toliko da ni njegova zemlja ne može sama da se upusti u takve poduhvate. Grifin nije dovodio u sumnju tehnološko-tehničke kapacitete svoje zemlje, ali jeste njene ekonomske resurse.

Podsetimo na veoma uspešnu prvenstveno rusko-američku saradnju kada je reč o Međunarodnoj kosmičkoj stanici, u koju se prema mogućnostima i potrebama uključuju i ostale visoko razvijene zemlje. Nakon nesreće šatla „Kolumbija“ 2003. godine, poslednjih godina u projekat kosmičke stanice, najviše je uložila Rusija.

Za pet ili koju godinu više, SAD će biti u zavisnosti od tehnologije drugih država, rekao je Grifin dodajući da pred neizbežne letove ka Mesecu, a potom i ka Marsu, njegovoj zemlji treba pomoć. Grifin je verovatno imao na umu i svemirske aspiracije Evropske unije koja je sve aktivnija u kosmičkim poslovima. Nešto ranije, boraveći u poseti Moskvi, Grifin je najavio rusko-američki let ka Marsu, za deceniju koja je pred nama. Ova planeta je prioritet kosmičkih programa obe države. Zajednički projekat definisan je u dve celine poslova, ljudi i obaveza. Zovu se „Mars zajedno“ i „Vatra i led“. Prvu celinu krunisaće zajednički let na crvenu planetu. Druga je ambicioznija i obuhvata sve u vezi sa istraživanjem Sunca i planete Pluton. Zasad se prva celina zadataka bolje ostvaruje. Oko Marsa kruže sateliti, „Feniks“ se uspešno spustio, spremaju se novi. Letelice ka Suncu su odavno na putu, a priprema se „Solarna sonda plus“.

Prošlog oktobra Majkl Grifin i šef ruske svemirske agencije Anatolij Perminov potpisali su ugovor o dva važna svemirska projekta - „LEND“ i „DAN“. Prvom je cilj Mesec, a drugom Mars. Rusija jača veze sa Kinom, naravno i u oblastima kosmičkih istraživanja. Ukoliko se ovome dodaju ambicije Indije, Japana i naravno EU, reči šefa NASE Majkla Grifina, o budućim zajedničkim organizovanja letova na druge planete i susedni, za laike pomalo neinteresantni Mesec, daju privid takoreći ostvarenog jedinstva Zemljana.