subota 20. jul 2013.
RSS
• Vesti •
Početna > Vesti > Robne rezerve započele otkup pšenice

Robne rezerve započele otkup pšenice

NOVI SAD – Otkup merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda za potrebe Republičke direkcije za robne rezerve počeo je jutros posredstvom Produktne berze u Novom Sadu, izjavio je direktor berze Žarko Galetin naglasivši da je interesovanje poljoprivrednika ogromno, pre svega zbog dobre cene.

“Očekujemo da već ovog prvog dana u Produktnu berzu stigne više od 1.000 naloga za prodaju hlebnog žita državnim rezervama, jer je cena dobra a predviđene količine za otkup su nažalost male, imajući u vidu ukupnu ovogodišnju proizvodnju”, rekao je Galetin.

Koliko je interesovanje ratara za tu transakciju govori i to što su mnogi lično došli u novosadsku Produktnu berzu iako se, prema utvrđenim pravilima, ponude daju isključivo putem telefaksa, kazao je Galetin. 

On je dodao da je otvoreno sedam faks linija na koje registrovana gazdinstva i zemljoradničke zadruge mogu da ponude tu svoju robu.

“Postavili smo maksimalno transparentan sistem kupoprodaje pšenice za Republičku direkciju robnih rezervi, tako da će svi imati priliku da dostave ponude ali će ipak mali broj poljoprivrednika moći da ostvari prodaju”, istakao je Galetin i dodao da prijem naloga traje do 15 sati, da će biti nastavljen u ponedeljak i trajati do otkupa svih predviđenih 59.500 tona.

Minimalna količina pšenice za prodaju po nosiocu gazdinstva, odnosno zemljoradničkoj zadruzi, je pet tona a maksimalna 50 tona.

Republička direkcija za robne rezerve će plaćanje pšenice obaviti u roku od 15 dana od dana dostavljanja kompletne dokumentacije.

Radi ravnomerne teritorijalne zastupljenosti pri otkupu pšenice, svaki okrug će dobiti odgovarajuću količinsku kvotu koja će biti na raspolaganju za prodaju potencijalnim prodavcima.