nedelja 19. oktobar 2008.
RSS
• Vesti •
Početna > Vesti > Vesti - ukratko..

Vesti - ukratko..

ROĐENDAN PETROVARADINSKE TVRĐAVE
Novi Sad - Kamen-temeljac Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu udaren je, kako tvrde hroničari, na jučerašnji dan pre tačno 316 godina. Tim povodom Muzej grada Novog Sada juče je u ovom zdanju na desnoj obali Dunava postaveio izložbu „Petrovaradinska tvrđava u prošlosti“.
Petrovaradinska tvrđava prostire se na 120 hektara i predstavlja jedinstveni kulturno-istorijski spomenik u regionu, podseća Tanjug. Taj vojni kompleks Austrijanci su sistematski gradili od 1692. do 1780. godine radi zaštite Habsburške monarhije od najezde Turaka.

GODIŠNJICA OTKRIĆA GROBA CARA GALERIJA I ROMULE
BEOGRAD - Na današnji dan pre 17 godina naš arheolog svetskog glasa Dragoslav Srejović na brdu Magura, kilometar od glavne kapije antičkog lokaliteta Feliks Romulijana u Gamzigradu, pronašao je mauzoleje i tumule rimskog cara Galerija Maksimilijana i njegove majke Romule.

IZLOŽBA GLJIVA

U beogradskom Domu sindikata juče je otvorena dvodnevna izložba gljiva.
Na izložbi koju osmi put organizuje Asocijacija gljivara izloženo je oko 200 vrsta gljiva.

BEOGRAD  AVION U PLAMENU
Avion nemačke kompanije „džL ervejz“ juče ujutru je prinudno sleteo na beogradski aerodrom pošto mu se zapalio jedan motor, posle čega je saobraćaj na aerodromu bio privremeno obustavljen, javila je Beta.
Svi članovi posade i 182 putnika bezbedno su evakuisani iz aviona, a vatrogasne službe aerodroma su ugasile požar.
Avion je saobraćao na liniji Diseldorf-Antalija.

BEOGRAD AEROMITING

Beogradski aeromiting „Beograd er šou“ biće održan danas na Kalemegdanu, uz učešće oko 40 letelica.
Prokuplje

REVIJA IZ  KAMENOG DOBA
U Narodnom muzeju u Prokuplju održana je modna revija inspirisana načinom oblačenja žena i devojaka iz mlađeg kamenog doba koje su živele u tadašnjem naselju Pločnik, sadašnjem važnom arheološkom lokalitetu.

 KRUŠEVAC
PROSLAVA

U kasarni „Car Lazar“ u Kruševcu juče je obeležen Dan Šestog centra za obuku VS, u znak sećanja na 1918. godinu kada je Srpska vojska, posle proboja Solunskog fronta, pobedonosno ušla u taj grad, javio je Tanjug.