ponedeljak 15. decembar 2008.
RSS
• Vesti •
Početna > Vesti > Izložba dokumenata nađenih u depou arhiva Srbije

Izložba dokumenata nađenih u depou arhiva Srbije

BEOGRAD - Otvaranjem izložbe “Depo Arhiva Srbije - nova saznanja”, danas će biti obeležen Dan arhiva u Srbiji, najavio je domaćin postavke, Arhiv Srbije.
Javnosti će prvi put biti predstavljena dokumenta koja su u vreme Prvog i Drugog svetskog rata odneta iz Srbije, a sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka su putem restitucije vraćena u zemlju i predata Arhivu Srbiju.
Posetioci izložbe će moći da vide i Londonski ugovor iz 1913. godine, Akta austrijske administracije u Beogradu 1721-1738, pisana gotikom, pisma kneginje LJubice i kneza Mihaila Milošu Obrenoviću u Beč 1841-1843, šifrovani telegram austrijskog diplomatskog predstavnika u Carigradu austrijskom diplomatskom predstavniku u Beogradu povodom ubistva kneza Mihaila.
Među eksponatima su i deo zapisnika tajne sednice Narodne skupštine održane 14. jula 1878. povodom odluka Berlinskog kongresa, pisma Nikoli Pašiću, dnevnici i beležnice srpskih oficira iz balkanskih ratova, albumi sa 492 fotografije iz balkanskih ratova.
Biće izloženi i album ruskih carskih oficira, Dokumenta Vojnog generalnog guvernmana - Austrougarske vojne uprave 1916-1918, liste gubitaka srpske vojske za 1914. godinu, 774 rolne mikrofilma sa oko pola miliona do sada nekorišćenih snimaka austrijskih dokumenata o Vojnoj upravi 1916-1918. Među eksponatima će biti i dokumenta o školovanju kralja Petra II Karađorđevića, sinova kneza Pavla, opis požara Narodne biblioteke izazvanog bombardovanjem Beograda 6. aprila 1941...