ponedeljak 15. decembar 2008.
RSS
• Vesti •
Početna > Vesti > Beograd dobija metro!

ĐILAS NAJAVIO RAZGOVOR S RUSIMA O NAJVAŽNIJOJ INVESTICIJI U PRESTONICI

Beograd dobija metro!

Govoreći o planovima za izgradnju lakog šinskog metroa u Beogradu, Đilas je najavio da će u konsultacijama sa stručnjacima iz nekoliko evropskih gradova, izabrati najbolje rešenje

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas najavio je da će jedna delegacija iz Rusije doći u januaru sledeće godine, kako bi razmotrila mogućnosti za izgradnju metroa u srpskoj prestonici, kao i za nabavku vozila za gradski saobraćaj i izvoz hrane u Moskvu.
Izvoz hrane u Moskvu je velika šansa, ne samo Beograda, već i cele Srbije, naglasio je Đilas preksinoć u izjavi televiziji, povodom nedavnog boravka u Moskvi, gde je s gradonačelnikom Jurijem Luškovim razgovarao o učešću ruskih kompanija u velikim infrastrukturnim projektima.
Govoreći o planovima za izgradnju lakog šinskog metroa u Beogradu, Đilas je najavio da će se, u konsultacijama sa stručnjacima iz nekoliko evropskih gradova, izabrati najbolje rešenje za naš glavni grad i ukazao da u ovom poduhvatu “politiku treba ostaviti po strani” i izabrati najbolje rešenje.
Đilas je najavio da će u Beogradu uskoro biti otvoreno predstavništvo Kineske banke za razvoj, koja je, takođe, zainteresovana za izgradnju metroa i ocenio da bi najbolje bilo da se izgradnja metroa reguliše međudržavnim ugovorom i kreditom koji bi bio ugovoren ispod tržišnih uslova, odnosno sa povoljnom kamatom i uslovima otplate.
Gradonačelnik Beograda je naglasio da je izgradnja metroa veliki projekat, koji bi u prvoj fazi koštao više od milijardu evra i zaposlio bi veliki deo domaće građevinske operative.
“U ovom momentu najvažnije je sačuvati radna mesta u Srbiji i zato država treba da utiče na poslodavce da, u vremenima krize pred nama, pokažu minimum socijalne odgovornosti i smanje trku za profitom”, kazao je on.
Odgovarajući na pitanje da li Moskva može da “ugrozi” do sada najbolju organizaciju “Evrosonga”, koji je održan u Beogradu, Đilas je preneo da ruska prestonica ima godišnji budžet od 54 milijarde dolara, što je 54 puta više od budžeta Beograda i pri tom je veća šest puta od našeg glavnog grada.
“Onda vam je jasno kakvi su njihovi potencijali”, rekao je Đilas i dodao da mu je gradonačelnik Lužkov preneo da je “Evrosong” u Beogradu sjajno organizovan i da će zvati ljude iz Radio-televizije Srbije da prenesu Moskvi iskustva u organizovanju tog velikog evropskog festivala.

Komentari

Sve se slazem sa napisanim u clanku, SAMO NEMOJTE DOZVOLITI KINEZIMA DA PETLJAJU OKO TEHNIKE-ako vam je draga glava na ramenu !
evo radim u kini i gledam sta i kako rade-tesko je recima opisati. Nek rade oko banaka, a metro nek prepuste onima koji su se vec dokazalli.
I molio bih da neko smanji ambicije politicara oko velelepnosti metroa-mi nemamo pare koje ima rusija, te nas metro ne moze biti kao moskovski. Sloba je napravio stanicu Vuk, okovao je u granit i besne lokale, a za te pare mogao je da napravi jos nekoliko skromnijih,ali funcionalnijih.
Uostalom, i metro Pariza je ruzan, ali RADI ! Ne gradite zaduzbine pod zemljom

Бре Несхо, ниси реалан, тешка је економска ситуација. Треба прихватити сугестију нашег великог драмског уметника Зорана Радмиловића, па о једном трошку заједно са метроом изградити нову канализацију. Тако ће, као што рече Радован Трећи, о једном трошку да путују грађани и говна, и то у мимоходу. Све у складу са Жутом Мрљом, тојест Демократијом!
А сада јуриш на њихову страну.....У Јевропу!!!!

Samo nemojte stati na pola posla, pa da Beograd i dalje ostane METROPOLA (ima metro do pola).

Beograd mozda dobije metro ali ce mnogo morati da poradi na tome da postane metropola.

nama iz provincije ovo nista ne znaci.
u stvari, znaci, cela srbija ce da plati da se gradi ono u cemu ce se
samo BEOGRADJANI voziti.