subota 13. jul 2013.
RSS
• Vesti •
Početna > Vesti > Maratonska sednica vrha SNS o radu ministara

Maratonska sednica vrha SNS o radu ministara

BEOGRAD - Sednica Predsedništva Srpske napredne stranke na kojoj se razgovara o učinku njenih ministara i kadrovskim rešenjima za rekonstrukciju vlade, trajala je više od pet sati i do zaključenja ovog izdanja nije bila završena. 

Sednica je održana u skladu sa procenom lidera SNS Aleksandra Vučića da će sednica "biti naporna". On je, naime, ranije ocenio da je teško pronaći one koji će priznati da nisu dobro radili i da je zbog toga neophodno da se postave objektivni kriterijumi za ocenu rada ministara.

Inače, sednica Predsedništva Srpske napredne stranke počela je jutros, nekoliko minuta posle 10 časova, odmah po dolasku Aleksandra Vučića u sedište stranke. Na današnjoj sednici razgovara se o kadrovskim rešenjima za predstojeću rekonstrukciju vlade i učinku ministara te stranke.

Partijski vrh bi trebalo da predloži kandidata za šefa pregovaračkog tima sa EU.

Partijski vrh SNS razgovaraće o učinku svojih ministara, državnih sekretara i državnih funkcionera, a iduća sedmica trebalo bi da bude ključna za dogovor o personalnim rešenjima u Vladi Srbije.

SNS će na sednici Predsednštva raspravljati o radu svih svojih ministara koji su već predali izveštaje, potvrdio je potpredsednik stranke Bratislav Gašić.

On je ukazao da se prvi put u modernoj političkoj istoriji dešava da jedna politička partija želi da ispita šta je uradila kroz princip "prolaznog vremena" koji podrazumeva da se na svakih šest meseci i godinu dana predaju izveštaji.

"Srbija mora da ima jedan tim koji će mnogo brže da sprovede reforme u njoj, a sve zarad boljeg života građana", naveo je potpredsednik naprednjaka istakavši da u toj partiji žele da uvedu viši stepen odgovornosti, te da "fotelja ne sme više biti ničiji feud".

Gašisć smatra da u Srbiji ne sme više biti nepromenljivosti i dodaje da od koalicionih partnera očekuje, takođe, visok stepen odgovornosti kada je reč o njihovim kadrovima, jer "ako mi kao najveća politička partija dajemo primer, zašto to ne bi učinili i naši partneri".

Gašić je naveo i da će konačna odluka o rekonstrukciji biti doneta na Glavnom odboru stranke, koji bi trebalo da se održi krajem sledeće nedelje.

Iako ministri za sada uglavnom poručuju da su spremni na to da njihov rad bude ocenjivan, ali i da su zadovoljni kako su u proteklom periodu radili, lider naprednjaka Aleksandar Vučić ukazao je da će rekonstrukcija biti temeljna i ozbiljna u toj meri da će postaviti standard za sve buduće vlade.

Vučić je upozorio da je teško pronaći one koji će priznati da nisu dobro radili i da je zbog toga neophodno da se postave objektivni kriterijumi za ocenu rada ministara i istovremeno istakao da očekuje napornu sednicu Predsedništva.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da bi do 14. jula trebalo da budu utvrđeni programski ciljevi i principi na kojima će počivati rekonstruisana vlada, a do 21. jula poznata i kadrovska rešenja.

Prema ranijim izjavama ministara i drugih aktera, do sada nije bilo razgovora o promeni koalicionog sporazuma.