ponedeljak 13. maj 2013.
RSS
• Vesti •
Početna > Vesti > Svima koji nisu plaćali TV pretplatu biće oprošteno?

Svima koji nisu plaćali TV pretplatu biće oprošteno?

BEOGRAD - Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine finansiraće se iz budžeta Srbije do 31. decembra 2015. godine i oba javna servisa obavezuju se da do juna te godine sa nadležnim ministarstvom predlože održiv način finansiranja putem naplate naknade od fizičkih i pravnih lica.

U poslednjoj verziji Nacrta zakona o javnim medijskim servisima, kako navodi list, godišnji iznos sredstava iz budžeta isplaćivaće se u 12 jednakih mesečnih rata, a iznos će biti utvrđen ugovorom između javnih servisa i Vlade Srbije.

"RTS i RTV za svaku godinu donose program rada i finansijski plan kojim se utvrđuju aktivnosti i programske obaveze za ostvarivanje javnog interesa, kao i potrebna finansijska sredstva za realizaciju planiranih aktivnosti", navodi se u Nacrtu koji je uradilo Ministarstva kulture.

List piše da bi realizaciju finansijskog plana i korišćenja novca iz budžeta kontrolisalo regulatorno telo za elektronske medije, a prema ovom predlogu zakona, koji će se najverovatnije u ovom obliku naći na javnoj raspravi, pored budžetskog finansiranja, javni servisi se finansiraju i "prihodima od oglašavanja, izdavačke delatnosti i komercijalnih poslova o čemu se vodi posebno knjigovodstvo".

S obzirom na to da prethodnih godina veliki broj građana nije redovno izmirivao obavezu plaćanja RTV pretplate, u nacrtu se, kako prenosi list, navodi da će se na naplatu nenaplaćenih potraživanja za pretplatu po prethodnom Zakonu o radiodifuziji primenjivati "opšti rok zastarelosti".

Iako je usvojenom Medijskom strategijom predviđeno formiranje i regionalnih javnih servisa, u Nacrtu ovog zakona predviđa se da se pod javnim servisima podrazumevaju samo dva, a to su republički i pokrajinski, odnosno RTS i RTV.

tanjug/danas

Ključne reči:

Komentari

A mi koji smo poštovali zakon i državu opet smo ispali "ovce". Tužićemo državu da nam vrati pare.