četvrtak 10. jul 2008.
RSS
• Vesti •
Početna > Vesti > Festival u Carevčevu čast

Festival u Carevčevu čast

VELIKO GRADIŠTE - Privode se kraju pripreme za održavanje Festivala violinista „Carevčevi dani“, četrnaestog po redu, koji će početi u ponedeljak, 14. jula, u Velikom Gradištu. Tradicionalnu muzičku manifestaciju, ustanovljenu u čast Vlastimira Pavlovića Carevca, rodonačelnika srpske narodne muzike, organizuju SO Veliko Gradište, Kulturni centar i Narodna biblioteka, u saradnji sa Radio Beogradom i Kulturno-prosvetnom zajednicom Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Festival će početi programom pod nazivom „Klasičari - Caru“, kojim će se predstaviti učenici Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Požarevca i isturenog odeljenja Muzičke škole u Velikom Gradištu. Tradicionalni kamp mladih violinista, koji će voditi Branko Belobrk, član nekadašnjeg Carevčevog orkestra, biće otvoren 16. jula, u Kulturnom centru u Velikom Gradištu.

Istog dana, u gradskom parku biće položeni venci na Carevčev spomenik, posle čega sledi koncert na dunavskom keju, na kome će nastupiti članovi ANIP „Vlastimir Pavlović Carevac“ i njihovi gosti. U četvrtak, 17. jula, posle zvaničnog otvaranja, na dunavskom keju održaće se takmičenje violinista, uz pratnju Narodnog orkestra RTS-a, pod upravom LJubiše Pavkovića.

Završnog dana manifestacije, 18. jula, pobednici festivala održaće koncert na letnjoj pozornici Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Požarevcu, u sklopu kulturnog leta „Pod sjajem zvezda“. U arhivi Radio Beograda i danas se čuvaju snimci Carevčevih nastupa, kao trajno nacionalno muzičko dobro.

Ključne reči: