četvrtak 6. novembar 2008.
RSS
• Vesti •
Početna > Vesti > Kostur u „Zastavi“!

U FABRIČKOM KRUGU, NA LOKACIJI GOSPODAREVO BRDO RADNICI ISKOPALI

Kostur u „Zastavi“!

Kosti su prebačene u prosekturu, a prema tvrdnji radnika Zavoda, na toj lokaciji nije registrovano nikakvo groblje - izjavio je istražni sudija Slobodan Svilkić

KRAGUJEVAC - U krugu „Zastave“ na lokaciji Gospodarevo brdo juče je pronađen kostur! Kostur su pronašli radnici koji su radili ispitivanje zemljišta za potrebe nove fabrike „Fijat automobili Srbija“, u šumovitom delu prema naselju Erdeč.

Na lice mesta izašli su istražni sudija Okružnog suda Slobodan Svilkić i pripadnici policije, koji su, uz prisustvo predstavnika Zavoda za zaštitu spomenika, i izvršili uviđaj.

- Kosti su prebačene u prosekturu, a prema tvrdnji radnika Zavod, a na toj lokaciji nije registrovano nikakvo groblje - izjavio je istražni sudija Slobodan Svilkić.

Na dubini od dva metra pojavili su se delovi lobanje, rebra, dugih kostiju...

- Nemamo nikakve podatke da je na toj lokaciji bilo nekog većeg sahranjivanja. Nažalost, u ovom trenutku ne mogu da kažem kog pola i starosti je bila individua čije su kosti pronađene - izjavila je etnolog Marija Kaličanin-Krstić, stručnjak Zavoda za zaštitu spomenika koja je prisustvovala uviđaju.

UZORKOVANJE ZEMLJIŠTA

Na lokalitetu „Zastave“ u toku je uzorkovanje zemljišta i podzemnih voda na teške metale i ugljovodonike, a u okviru projekta koji realizuje švajcarska kompanija „SGS“.
- Od planiranih 750, već je uzeto više od 170 uzoraka - kaže dr Branislav Nedeljković, koordinator tima.
Nedeljković kaže da iznenadno pronalaženje kostiju nepoznate osobe nije zaustavilo dalje radove na projektu.

Kosti neznanca prebačene su u prosekturu Kliničkog centra, gde će patolozi na licu mesta, a po nalogu istražnog sudije izvršiti analizu pola i starosti lica kome su pripadale.

U dvorištu Narodnog muzeja prošle godine pronađena su dva kostura nepoznatih vojnika iz Prvog svetskog rata, a na kosti neznanca naišli su pre tri godine i radnici koji su kopali kanal u Ulici Lole Ribara, koja se nalazi u samom centru grada.

Ključne reči: