subota 1. jun 2013.
RSS
• Vesti •
Početna > Vesti > Predsedništvo SNS u nedelju u 10

Predsedništvo SNS u nedelju u 10

BEOGRAD - Predsedništvo SNS sastaće se u nedelju u 10 sati u prostorijama stranke. Predsedništvo naprednjaka trebalo bi, kako je ranije najavio lider SNS i vicepremijer Aleksandar Vučić, da razmotri ekonomske mere koje treba preduzeti, a on će se, kako je precizirao, založiti za mere koje će biti "lekovite za našu zemlju i naše društvo, ma koliko bile teške" i nepopularne.

Vučić je ponovio da je mnogo bitnije da se obezbedi da narod ne živi jednako loše ili još lošije nego da se misli na podršku birača:

"Bolje da imamo 20 odsto podrške manje, a da imamo 10 ili 15 odsto zaposlenih više. Mislim da je to odgovorno ponašanje", rekao je Vučić i dodao da ostaje da se vidi da li će to prihvatiti koalicioni partneri SNS.

Prema njegovim rečima, u nedelju bi trebalo da se sastane sa liderima SPS Ivicom Dačićem i URS Mlađanom Dinkićem. Taj sastanak zasad nije potvrđen, kao ni pitanja o kojima bi moglo da se razgovara.

U međuvremenu, otvoreno je pitanje budžetskog deficita, kao i dilema - štednja, odnosno eventualno zamrzavanje plata i penzija ili podsticajne mere.

Prema pisanju Blica, na koalicionom sastanku na vrhu moglo bi da bude reči ne samo o "zamrzavanju" i mogućem smanjenju zarada činovnika na svim nivoima i zaposlenih u državnim firmama, već i o izmenama Zakona o radu.

Kako se navodi, predlog je da se hitno olakša položaj poslodavcima koji su primorani da otpuštaju radnike, ali i da se otpremnine, koje će ubuduće morati da isplaćuju onima koji odlaze iz firme, računaju samo za godine staža kod tog poslodavca.

Takođe, lideri tri stranke bi sutra, a vlada u ponedeljak, mogli da odluče o izmeni postojećeg Zakona o penzijskom sistemu, kojima bi bilo predviđeno da se destimuliše raniji odlazak u penziju, a stimuliše kasniji, piše Blic.

Moguće uštede će se, prema pisanju tog lista, naći i na stavkama budžeta kakve su subvencije firmama u restrukturiranju, ali i za nove programe koji su do sada prikazivani i kao strateški, a država više ne namerava da po svaku cenu daje garancije za javna preduzeća.