nedelja 12. oktobar 2008.
RSS
• Vesti •
Početna > Vesti > Poginuo Hajder

Poginuo Hajder

KLAGENFURT-Austrijski ultradesničarski političar Jerg Hajder poginuo je juče u saobraćajnoj nesreći, saopštila je policija u Klagenfurtu.

Hajder (58) je preminuo od teških povreda glave i grudnog koš, zadobijenih usled višestrukog prevrtanja automobila nad kojim je izgubio kontrolu u blizini Klagenfurta, u Koruškoj. Izveštava se da je Hajder trebalo da prisustvuje 90. rođendanu svoje majke, kasnije tokom dana.

Hajder, koji je svojim istupima polarizovao austrijsko društvo, bio je guverner pokrajine Koruška.

Veliku pažnju javnosti izazvao je 2000, kada je njegova tadašnja Stranka slobode, iz koje je izašao 2005, bila u koalicionoj vladi konzervativca Volfganga Šisela. On zbog kritika međunarodne zajednice nije ušao u vladu, već je to mesto prepustio Suzani Ris-Paser, iako je vukao sve konce iz pozadine. Međutim, zbog antisemitskih govora Austrija je bila izložena privremenim bilateralnim političkim sankcijama članica EU. Kao lider Alijanse za austrijsku budućnost, Hajder je zastupao antiimigracione i anti-EU stavove. Ova stranka je jedna od dve partije krajnje desnice, a prošla je bolje nego što se očekivalo na opštim izborima prošlog meseca, izazvavši spekulacije o  mogućem učešću u vladajućoj koaliciji.