nedelja 27. jul 2008.
RSS
• Tema •
Početna > Tema > I novi hladni rat preko leđa Srba

TEMA SEDMICE Da li će se američko-evropska „politika uslovljavanja“ nastaviti i ako se u Hagu nađe Ratko Mladić?

I novi hladni rat preko leđa Srba

Radovan Karadžić nije još ni isporučen Hagu, a iz Evropske unije brzopotezno su stigla podsećanja na preostale obaveze Srbije prema tom sudu. Evropski komesar za proširenje Oli Ren, u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem, nije propustio da primeti da „evropska politika uslovljavanja funkcioniše“. Bernar Kušner, ministar spoljnih poslova Francuske, koja predsedava EU, bio je još konkretniji:

„Pitate me kako će reagovati EU? Reći će: Dobro, Karadžić je uhapšen, ali Ratko Mladić nije“.
Robert Deker, portparol MIP Holandije, zemlje koja umnogome koči srpski put pridruživanja EU, rekao je da je hapšenje Karadžića važan korak, da je Holandija time veoma zadovoljna i da srpskim vlastima odaje priznanje, ali...

Pravdanje za nevinost

I književnik Danko Popović smatra da će međunarodna zajednica nastaviti s pritiscima na našu zemlju i ko zna „još koliko će Srbija morati da se opravdava i za ono zašta nije kriva“.
- Zašto nas toliko pritiskaju odgovore će dati istorija i nauka - poručuje Popović.

interesi nove imperije

- Ulazi se u jednu vrstu hladnog rata između Rusije i Zapada, jer sve više se iz Vašingtona i Brisela čuju iste izjave koje su se čule i za vreme hladnog rata - da Rusija preti stabilnosti Evrope. Sada ne u vojnom već u ekonomskom i energetskom smislu. Nažalost, to se sve lomi preko leđa Srba i ostalih ljudi koji žive na ovim prostorima - kaže Kesić.
Tvrdi da nisu samo Srbi izloženi pritiscima, već se to desilo i Rumunima i Bugarima,“a to i jeste cilj, da članovi koji ulaze sa ovih prostora u EU i NATO ulaze u ideologiju“.
- To nema veze sa demokratskim principima, već sa opravdanjem antidemokratske ideologije, koja kaže da svi moraju da imaju jednu politiku, da služe interesu nove imperije koja se služi demokratskom retorikom - navodi Kesić.

Obrad Kesić, politički analitičar
Još od Miloševićevog doba neguje se ideja da se sa Srbijom može
sarađivati samo putem uslovljavanja i da Srbi razumeju samo pritiske i uslove koje moraju da ispune, a da je sve što se uradilo došlo zahvaljujući politici EU i SAD

Goran Svilanović, bivši ministar spoljnih poslova
Čekaju 13 godina da uhapsimo haške begunce, šta još treba da čekaju? Ne mislim da nas pritiskaju, niti
ucenjuju, naprotiv. Evropa je prema nama otvorenija nego ikada

Vladislav Jovanović., bivši ministar spoljnih poslova i ambasador u UN
Lista uslova neće biti zaključena ni izručenjem Mladića i Hadžića, ni eventualnim priznanjem Kosova, već će se proširiti na odustajanje od zahteva
za mišljenjem Međunarodnog suda o samoproglašenju nezavisnosti Kosmeta, na
davanje separatnog prava Vojvodini, a možda će ići i na smanjenje ekonomskih
odnosa s Rusijom, pri čemu ne isključujem da i gasovod može biti postavljen kao uslov

Čedomir Popov, istoričar
Danas je svet, bar evropski, toliko monolitan i sa tolikom nadmoćnošću jedne grupacije zemalja da mi nemamo pravi oslonac i zaštitu

- Još nemamo punu saradnju Srbije, Karadžić još nije prebačen u Hag, Mladić i Hadžić su na slobodi.
Neki demokratski srpski zvaničnici ljutnuli su se na takvu „nezahvalnost“ međunarodne zajednice, jer su najmanje očekivali da bude uhapšen Radovan Karadžić, a eto i 24 časa nije prošlo od njegovog hapšenja, a već se traži još. Običan svet, koji širom otvorenih očiju prati šta se dešava, pogotovo oni koji očekuju skori ulazak u Evropsku uniju, pitaju se zašto nas toliko pritiskaju i - dokle će? A i njih i sve ostale „žulja“ neće li se evropska „politika uslovljavanja“ nastaviti i ako se u Hagu nađu Ratko Mladić i Goran Hadžić?

Obrad Kesić, politički analitičar i dobar poznavalac međunarodnih odnosa, podseća na izjavu Danijela Frida, koji je sutradan po hapšenju Radovana Karadžića predložio da međunarodna zajednica uđe na sever Kosova i u Kosovskoj Mitrovici uspostavi sve institucije novih kosovskih vlasti i po cenu izazivanja sukoba u južnoj pokrajini. On tvrdi da EU i SAD žele da uspeh u hapšenju Radovana Karadžića pripišu sebi.

- Ako želimo da ukratko opišemo odnose između Srbije i Amerike ili Srbije i EU, onda možemo slobodno da kažemo da se još od Miloševićevog doba do danas neguje ideja da se sa Srbijom može sarađivati samo putem uslovljavanja i da Srbi razumeju samo pritiske i uslovljavanja, koje moraju da ispune, a da je sve što se uradilo došlo zahvaljujući politici tih sila - kaže Kesić.
Postoji bojazan da se s pritiscima i ucenama neće stati i da ćemo se uskoro u to uveriti.

- Ironija je da kada bi Srbija uhapsila i izručila i preostale haške begunce, kada bi direktno ili indirektno priznala nezavisnost Kosova, to bi samo otvorilo novo očekivanje i SAD i Evrope za nove ustupke Srbije. Mi ćemo to videti vrlo brzo, kada dođu na red pregovori u BiH. Nova Vlada Srbije s prvim potezima potpuno je zatvorila prostor za drugačije odnose sa EU i SAD - zaključuje Obrad Kesić.
Goran Svilanović, bivši ministar spoljnih poslova SRJ, smatra da Srbija nije izložena neprestanim pritiscima i uslovljavanjima.

- Čekaju 13 godina da uhapsimo haške begunce, šta još treba da čekaju. Ne mislim da nas pritiskaju, niti ucenjuju, naprotiv. Evropa je prema nama otvorenija nego ikada. Ona ima ogromne popuste prema našoj zemlji, prelazi preko principa iz Kopenhagena i pokušava da pomogne ne bi li se sredili uslovi u našoj zemlji. To što smo mi još u devedesetim, to je nešto drugo. Prešli su preko svih svojih principa, što potvrđuju i potpisani Trgovinski i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Razne zahteve, koje mi nazivamo pritiscima i ucenama, EU je ispostavljala i Bugarima i Rumunima, nismo mi neka specifičnost - smatra Svilanović.

Potpuno suprotnog mišljenja je njegov kolega Vladislav Jovanović, bivši ministar spoljnih poslova. Jovanović tvrdi da su uslovljavanja EU i SAD usmerena samo prema našoj zemlji, a razloge za to vidi u njenoj istorijskoj ulozi. Kaže da se ona jedina suprotstavljala vladavini novog svetskog poretka, da kao osnivač i predsedavajući Pokreta nesvrstanih nije odgovarala moćnim silama „pa su odlučili da je rasparčaju“.
- Prvo je to učinila evropska dvanaestorica u okviru Evropske zajednice na insistiranje SAD. Pred kraj Miloševićeve vladavine tražili su priznanje bivših jugoslovenskih republika, zatim kroz problem Kosova, ljudskih prava... Posle toga lista zahteva postala je beskonačna, pa se broj uslova učetvorostručio sa dolaskom nove vlasti. I sada se lista zahteva ne zaključuje, već sa ispunjenjem jednog odmah pojavljuju novi. Ta lista neće biti zaključena ni izručenjem Mladića i Hadžića, ni eventualnim priznanjem Kosova, već će se proširiti na odustajanje od zahteva za mišljenjem Međunarodnog suda o samoproglašenju nezavisnosti Kosmeta, na davanje separatnog prava Vojvodini, a možda će ići i na smanjenje ekonomskih odnosa s Rusijom, pri čemu ne isključujem da i gasovod može biti postavljen kao uslov, sve dotle dok Balkan ne bude stavljen pod njihovu kontrolu - tvrdi Jovanović i napominje da bez obzira na to koja vlast bila u Srbiji, biće objekat uslovljavanja sve dotle dok EU i SAD ne ispune svoje ciljeve, a oni su potpuno potčinjavanje „banana republika“, nastalih iz nekadašnje Jugoslavije i njihova zavisnost od Zapada.

Na primedbu da često pravimo teorije zavere i kada ih možda nema, Jovanović kaže da se „ne radi o teoriji zavere jer je praksa prevazišla teoriju“.
- Od krize devedesetih tretiraju nas kao objekat, a ne međunarodni subjekt. Kako drugačije protumačiti činjenicu da su nam uzeli Kosovo, a sad nas teraju da ga priznamo kao nezavisnu državu - kaže on, dodajući kako smatra da nema mesta poređenju tretmana nas i naših komšija Rumuna i Bugara jer te zemlje nisu bile članice Pokreta nesvrstanih, nemaju tradiciju borbe za nezavisnost, „jer su ih drugi oslobađali od okupatora, a pri tom su godinama bile ruski sateliti i jedva čekali da promene gospodara“.

Istoričar Čedomir Popov na sva uslovljavanja gleda kao na deo naše istorijske sudbine, stare hiljadu i po godina, a ona je takva zahvaljujući našoj geopolitičkoj poziciji. To je bilo odlučujuće i kroz celokupnu istoriju bili smo izloženi pritiscima i sa juga i severa, sa istoka i zapada. To, po njemu, nije novina.

- Novina je što se to sada radi vrlo sofisticiranim sredstvima i sinhronizovanim potezima. Svet je uvek bio podeljen i imao različite centre moći, pa su pritisci, bar povremeno, mogli biti amortizovani, traženjem oslonca ili podrške na nekim drugim stranama. Danas je svet, bar evropski, toliko monolitan i sa tolikom nadmoćnošću jedne grupacije zemalja da mi nemamo pravi oslonac i zaštitu. Možda će se ona pojaviti jednog dana kada se svet ponovo polarizuje i u njemu stvori neka vrsta ravnoteže, jer samo ravnoteža snaga je ono što je spasavalo svet, bez obzira na sve ratove koje je naš kontinent proživeo - kaže Popov. Smatra da razloge pritisaka treba tražiti i u našim tradicionalnim vezama s Rusijom, pa bi i na taj način trebalo neutralisati moguće rusko uporište na Balkanu.
- Bugari nikada nisu bili pouzdan oslonac Rusiji na Balkanu, Rumuni takođe, jer nisu slovenski narod, Grčka je daleko i nije pouzdano mesto na koje bi Rusija mogla da računa, a mi jesmo i taj pritisak jeste pokušaj da se za duži period onemogući vraćanje Rusije na Balkan. Prisustvo na Balkanu je jedan od važnih uslova nadmoćnog položaja u Evropi - kaže Čedomir Popov.
I on je zagovornik teze da velike države ne trpe one koji pružaju otpor, pa taj otpor lome najrazličitijim sredstvima, od političkih do ekonomskih.

- Kad se tome dodaju i mediji koji oblikuju javno mnjenje, onda se stvara slika o srpskom narodu kao remetilačkom faktoru, koji stalno nekoga ugrožava - zaključuje Popov

Najnoviji Milošević
Odmah posle izbora smo rekli DS-u da razumemo njihovu potrebu da prave vladu sa SPS-om, ako SPS u toj vladi ne bude mnogo smetao. Ako su mogli sa Koštunicom kojeg smo nazvali novi Milošević, zašto to ne bi mogli i sa Dačićem koji je Milošević u pokušaju.
Čedomir Jovanović, predsednik LDP

Vaganje herojstva
Odgovornost lidera bosanskih Srba za zločine počinjene u građanskom ratu tek će se vagati na sudu, ali i bez vage treba jasno reći da Karadžić ne može biti heroj srpskog naroda.
LJiljana Smajlović, glavni i odgovorni urednik Politike

Kad ono...
Saša Vukadinović, dakle, nasleđuje od Rada Bulatovića izvestan broj mačkova u džaku, praznih džakova i džakova punih beskorisnih papira. Sigurno je da neće dobiti snimak razgovora Jočića, Bulatovića i Stojkovića sa Legijom u noći predaje, kao ni bilo šta drugo što bi mu rasvetlilo ulogu Agencije u izbornim kampanjama DSS od 2004. do maja 2008. O Radetovim igrama oko haških optuženika dobiće manje nego što je pročitao kod Karle del Ponte.
Miloš Vasić, uvodničar

Igrali se konji vrani
MUP mora hitno da legitimiše oba konja pred Narodnom skupštinom, jer od nečeg se početi mora u potrazi za dva preostala begunca.
Nenad Čanak, lider LSV

Četa unuka
Radovan je juče video kako mu izgledaju unuci, presrećan je što u kući ima četiri vojnika.
Luka Karadžić, brat

Još par sitnica
Hoće li Radovanov put u Hag ubrzati naš put u Evropu? Naravno da hoće, pod uslovom da se ispune još neki uslovi. O tome ćemo saznati kada bude bilo vreme.
Mirjana Bobić Mojsilović, književnik

Ne meša se u svoj posao
Ne bih da se mešam u rad policije.
Ivica Dačić, ministar policije

Čačkalice
Nikada ne bih volela da budem mršavica, bez struka, kukova, grudi i guze, jer žensko sam, pobogu. Ne znam kome su interesantne te blede, ispijene čačkalice koje izgledaju nezdravo i koje, kad ih vidite, jedino možete da žalite.
Ena Popov, pevačica

Buka je u modi
Zašto Balkanac voli buku? Sjetih se nekog isječka iz, mislim da je knjiga „Bosonogo djetinjstvo“ od Branka Ćopića, ili nešto slično, gdje je neki dječak, da bi došao do škole, morao da prođe dijelom puta kroz neku vrlo gustu i mračnu šumu. Onda bi dječak, kada bi zašao u šumu, da bi odagnao strah, pjevao koliko ga grlo nosi. Tako je. Iz straha se pravi buka. U buci je čovjek nekako zaštićen od druge eventualne buke.
Rambo Amadeus, muzičar

Laku noć, deco
Močvara je progutala Feral tribjun, a u močvari samo govna plivaju. Laka vam noć, izazivači novog vremena. Laka vam noć heroji novih medija, drkadžije iz tabloida, voajeri Severininih pornića i istraživači Karleušinih uložaka.
Boris Dežulović, kolumnista

BIA s kravatom
Direktor BIA će biti zavisan od „žutih“. Čak i na televiziji se pojavio u plavom odelu sa žutom kravatom.
Dragan Šormaz,funkcioner DSS

Novo
Ako budemo gradili, nastojaćemo da bude lepo, ali staro.
Emir Kusturica, reditelj

Preko kabla
Na Kosovu, drugi mobilni operater koristi +386, slovenački pozivni broj. Kada telefonirate preko njega, poziv se fizički prenosi preko kabla sa optičkim vlaknom koji prolazi kroz severnu Mitrovicu i Srbiju i onda dalje. I tako, za svaki međunarodni poziv iz takozvane „lažne države“ Srbija zaradi. E, to je već realnost.
Tim Džuda, novinar

Mensa
Tvrdim da je Saša Mirković kreten, pa neka me tuži zbog toga! Tražiću da mu se uradi test inteligencije, sumnjam da će ga proći.
Branislav Rankić,predsednik opštine Bor

Komentari

Eto mi sa zapada znamo skim imamo posla. Mnogima je sa strane tog zapada nudjeno da se vrate u Srbiju i sprovode zapadsku politiku uz njihovu podrsku, neki su na kraju pristali na to, kao bivsi Zoran Djindjic (I gomila DS-ovaca, pa pogledajte otkud su se oni pojavili), koji je nazalost tek na kraju svog zivota sagledao istinu i odrekao se tog zapada, po cenu svog zivota (a kao bajagi ubijo ga je neki Legija, vise bi verovao da je ubica Miki Maus).

Čitam izjavu:
"Četa unuka
Radovan je juče video kako mu izgledaju unuci, presrećan je što u kući ima četiri vojnika.
Luka Karadžić, brat"
i pitam se: "Pa jesmo li mi lud narod? Svi normalni ljudi u svetu kad vide četiri unuka se raduju da imaju četiri nova života, nove sreće, nove mogućnosti napretka, znanja, ljubavi, saradnje itd., a samo zatucani plemenski ludovi "da imaju četiri vojnika" - jer vojnici misle na rat, ubijanje, razaranje. pa na kraju - vojnici postaju bogalji (fizički i psihički) i ginu.

Pa ameri kazu kada im se rodi sin da ce to biti marinac. U cemu je razlika? Znaci svi treba da se naoruzavaju, samo Srbija treba da rastura vojsku. Ja sam majka 2 sina, jedan je vec u vojsci, i ponosim se sto sam ih rodila da brane zemlju od neprijatelja, kako stranih tako i domacih. Svaka zemlja ima vosku, cak i Svajcarska. I treba da je ima - zlu ne trebalo.

Baš intereantno!

Hej, ljudi, ja zivim u Americi (i nisam indoktriniran njima, pre nego sto neko pocne da me ostrasceno optuzuje i vredja), ali treba da shvatite koliko smo mi nevazni u svetskim tokovima, i koliko o nama niko ne prica ovde.

Ako je Amerika uopste i zainteresovana da naudi Rusima, mogu to vec da urade iz Tadzekistana, Kirgistana, Turske, Poljske, Ukrajine, itd. Sta cemo im mi za to, pa koliko je samo drzava izmedju nas i Rusije? Otreznite se malo, barem je nas obrazovni sistem nekada imao dobru geografiju...

Pa sta se sad ovi bivsi prave pametni. Sve oni znaju, a naravno da znaju, i znali su i ranije posto su imali sve informacije koje su krili od nas.. Dok su nas pljackali, ubijali, hapsili, prebijali, slali nas u ratove i drzali nas u blatu. Imali su prilike da urade sta treba pa sto nisu.
Trebalo bi kao u rimskoj republici - kad sidjes sa vlasti odgovaras za ono sto si uradio dok si bio na polozaju. Koliki su konzuli proterani, uhapseni, finansijski unisteni placajuci sudske troskove, optuzeni od narodnih tribuna... Pa onda nek se pomisli ko je na vlasti kako ce da se ponasa.

S postovanjem

Ma da, sve je krenulo naopako za Srbe od kada je CIA ubila Cara Dusana, jer su im Otomani obecali NATO baze za 600 godina. A mozda i pre, zar nije Aleksandar Makedonski, bio Aleksandar Srpski, nego ga je Vatikan prekrstio?

Jel' znate kako "Evropa" drzi majmune u neizvesnosti? Otkrice to Vladi Srbije sutra.

Kada procita izjavu od Svilanivica odmah mi se smucilo, po mom licnom misljsnju ovo sto se danas desava Srbiji zajedno sa narodima, ucenjuje u beskonacnost je i njegov veliki doprinos i sto ce Srbija jos dugo da guta gorke pilule od njegovih prijatelja ( to nisu prijatelji Srbije i njenih naroda) ima jako puno krivice njegovog politickog i diplomatskog izdajnickog rada . Prihvatio se ministarskog posla isto kao kada bi se ja prihvatio da budem dr.hirurgije a nemam o tome pojma i kada bi izvrsio neku operacijune daj Boze pacijen obavezno umire , takav je njegov diplomatski rad , samo sto njegov pacijent Srbija i njeni narodi umiru lagano i u strasnim mukama Srbija je dansa pocepano tkivo bas zaslugom ovoga nediplomate ili jednostavno razbijaca Srbije . Nikada necu zaboraviti njegovu molbu stranim razbijacima Srbije da Srbiju rese Kosova i verovatno tom izjavim a i radom na razbijanju Srbije dobio je to mesto otkuda i danas radi nesmetano svoj razbijacki posao . Da bar ima 10% vrednosti g. Jovanovica on i njegove dosmanlije danas bi Srbija bila jako bogatija drzava i bila drzava slobodnih naroda . Sve dok Srbija sama ne rascisti sa ovima kao sto je ova individua i njemu slicni ( ne ulazim koje ima strucne kvalifikacije ) ali diplomatskog rad sto se tice Srbije ispod nule i za svaku osudu . Njemu i slicnih njemu je mesto tamo gdje se klavir svira prekrstenih ruku i ja se nadam da nije taj dan daleko i da im nece suditi haski politicki sud nego sud naroda Srbije za rusenje intigriteta Srbije i ne postovanje drzavnosti Srbije . Isto se nadam da ce ista sudbina da zakaci i ovoga sto ga danas ugleda sa osmehom na licu satone . Sa verom u Boga i Srbiju ! Orao.