utorak 25. novembar 2008.
RSS
• Tema •
Početna > Tema > Ćirilica je naš najveći brend

IVAN STRATIMIROVIĆ, PREDSEDNIK UDRUŽENJA GRAĐANA „KULTURA ĆIRILICE“

Ćirilica je naš najveći brend

U beogradskoj Knez Mihailovoj ulici više od 86 odsto naziva firmi napisano je na latiničnom pismu ili engleskom jeziku, dok je tek poneki natpis na ćirilici

Naše pismo je ćirilica, ona je ubedljivo najveći srpski brend - kaže za Glas javnosti Ivan Stratimirović, predsednik udruženja građana „Kultura ćirilice“.
Povodom velike inicijative ovog udruženja da se srpsko pismo masovnije vrati u upotrebu, Stratimirović kaže da je njihov osnovni zadatak da uvere ljude da je naše pismo lepo i upotrebljivo i istovremeno ubede vlast da se striktno pridržava Ustava Srbije koji kaže da je srpsko pismo ćirilica.

„Pismo predstavlja jezik, a jezik narod. I zato mi kažemo da nema naroda bez jezika, a jezika bez pisma. Zalažemo se za poštovanje naše kulture, tradicije, običaja, našeg jezika i pisma. Hoćemo da pokažemo svu lepotu naše ćirilice i stvorimo atmosferu da se naše pismo koristi što više“, kaže Stratimirović.
On navodi da je, prema istraživanjima u samom srcu srpske prestonice, u Knez Mihailovoj ulici preko 86 odsto naziva firmi napisano na latiničnom pismu ili engleskom jeziku, dok je tek poneki natpis na ćirilici!

„To je velika sramota i za pojedince, ali i za državu“, ističe Stratimirović.
Naš sagovornik kaže da je srpska ćirilica istovremeno i veliki dragulj svetske kulture i da bi za svetsku civilizaciju bilo pogubno da naše pismo nestane.
Udruženje „Kultura ćirilice“ širom Srbije organizovalo je više zanimljivih izložbi tipografskih azbuka i kaligrafije ćirilice pod nazivom „Putujuća izložba ćirilice“. U vreme trajanja izložbi održavane su i „Radionice ćirilice“ za decu od 9 do 12 godina.

„Glavne ciljne grupe naših aktivnosti su pored građana i dece, posebno profesionalni korisnici tipografije - grafički dizajneri, izdavači, štampari i svi oni koji pismo koriste u profesionalne, zanatske, industrijske ili štamparske svrhe. Krasnopis ili kaligrafija koju pokazujemo namenjena je ljubiteljima lepote i umetnosti pisma. Ipak, najviša ciljna grupa je vlast ove zemlje sa svojim institucijama koje želimo da uverimo da je ćirilično pismo naše jedino pismo“, zaključuje Ivan Stratimirović.

Komentari

Ubediti ljude je u redu. Ubediti vlast da to čini silom, nikako. Neka svako koristi ono što oseća bližim. Ne treba gospodin ili vlast to da nam naređuju.

Апсолутно се слажем да је ЋИРИЛИЦА број један представник наше Србије.
Али поштовани уредниче, ваша интернет страница је написана латиницом а
да при том не даје НИ могућност да исту прочитамо на нашем писму? Да
парадокс буде још већи, сам лого Гласа Јавности је написан ЋИРИЛИЦОМ!
Реагујмо СВИ још док је време иако се плашим да времена има све мање и
мање узимајући у обзир управо Вашу констатацију да у срцу Београда готово
да и не можете приметити домаће писмо. Тужно.

Боже здравља па да и овај глас јавности буде глас ћирилице.

У потпуности се слажем са Душаном и молим Еуропејце да дођу себи.Удворице нико не воли.

Срби су се дуго правили сила, шта ће њима сељачка ћирилица. Ето, докле смо дошли узимајући туђе, па и слова. Па, је ли нам боље? Е, Србине Геџо неће тебе под скуте узети лицемерни западњак макар се сав у мед претворио од улизиштва. Него, узми своју ћирилку, накриви шубару, огрни се шареницом, па барем буди то што јеси, дуже ћеш бити препознатљив од светских крвопија. Ако будеш "европски фан" - исмејаће те, а ако будеш Карађорђев - презираће те. Боље да те презиру, јер онда ће да настоје да те униште, него да те исмејавају - онда ће те умељати, па куш' онда, јадо, смрдљивог мрзеће те цео свет, а презреног - само силници. Добро размисли, Геџо Србине шта ти је чинити!

Isto tako je za naš narod pogubno, ako stranci ne mogu da pročitaju naše pismo, što brani svakoj komunikaciji. Što se to neko konačno ne zapita.